Raport ingrijorator: Numarul focarelor de pesta porcina africana s-a dublat anul trecut in Romania

Raport ingrijorator: Numarul focarelor de pesta porcina africana s-a dublat anul trecut in Romania


Romania ocupa locul doi, in Uniunea Europeana, cu 763 de focare inregistrate la porcii domestici, in 2023, fata de 327 de focare, in 2022, arata un raport publicat recent de Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).

„14 state membre ale Uniunii Europene au fost afectate de PPA, anul trecut, incluzand Croatia si Suedia, unde boala a fost detectata pentru prima oara, si Grecia, unde PPA a reaparut dupa ce aceasta tara a fost libera din 2021”, se arata in raport.

 

Numarul focarelor de PPA in randul porcilor domestici din Uniunea Europeana a fost de cinci ori mai mare decat in 2022, ajungand la un nivel similar cu cel din 2019. Aceasta situatie a fost determinata, in principal, de aparitia si raspandirea ulterioara a maladiei in Croatia si de reaparitia acesteia in Romania, procentul celor doua state fiind de 96% din focarele din UE. In timp ce in Romania au fost inregistrate 763 de focare, la porcii domestici, in Croatia au fost raportate 1.124 de focare.

 

Focarele de PPA la porcii domestici au avut, in mod clar, un caracter sezonier, in toate tarile, cu 88% dintre focare raportate intre iulie si octombrie. Majoritatea focarele de PPA in randul porcilor domestici au fost detectate prin suspiciune clinica (94%), urmata de monitorizarea in unitatile afectate (3%) si testarea saptamanala a cel putin doi porci morti in unitatile de crestere (3%).

 

In raportul EFSA este precizat ca, in timp ce toate focarele din Croatia au fost concentrate doar in trei regiuni, situate la granita cu Bosnia si Hertegovina si Serbia (tari non-UE puternic afectate de PPA: 1.511, respectiv 992 f), focarele din Romania au fost raportate la nivelul intregului teritoriu, intocmai ca in 2022.

 

In restul tarilor europene afectate, focarele inregistrate in populatia de porci domestici au fost sporadice: 30 in Polonia, 16 in Italia si mai putin de 10 in restul de 6 state membre afectate.

 

In UE, PPA la porci domestici a fost notificata in 11 regiuni NUTS 3 (judete), care nu fusesera niciodata afectate inainte (comparativ cu 5 in 2022), situate in Croatia, Grecia, Germania, Italia si Polonia, indicand o raspandire mai larga in zone noi. Cel mai multe dintre focare (96%) au fost raportate in unitati mici, cu mai putin de 100 de porci, iar toate cele sase focare raportate in exploatatii cu peste 10.000 de porci, au fost localizate Romania.

 

O scadere a numarului de exploatatii afectate, in special de unitati mici (< 100 de porci), a fost observata in Lituania (−20%), Letonia (−17%) si Italia (−19%).

 

In schimb, numarul unitatilor mici cu PPA a crescut in Romania  cu 27%, concomitent cu o crestere a incidentei PPA (de la 0,1% la 0,2%) fata de 2022. Pierderile directe foarte mari au fost concentrate in zonele in care au fost notificate focarele mai mari (de exemplu, cele mai mari focare cu peste 10.000 de porci au fost raportate in patru regiuni ale Romaniei).

 

In statele membre, numarul total de mistreti morti sau ucisi pozitivi la PPA notificati in ADIS/Animal Deases Information System/Sistemul de Informare privind Bolile la Animale a crescut cu 9% comparativ cu 2022. Cu toate acestea, exista o variatie considerabila intre tari.

 

In Germania, notificarile au scazut cu 44%, intre 2022 si 2023. In schimb, in Bulgaria, Polonia si Italia, au crescut cu 73%, 60% si, respectiv, 290%. Analiza raportarilor cinegetice la nivel de tara a identificat o crestere a populatiei de mistreti in tarile baltice, o scadere in Germania, Ungaria, Romania, Polonia si Slovacia si o tendinta stabila in Bulgaria. Tendintele de scadere in Romania, Ungaria si Slovacia constatate dupa declansarea PPA urmeaza un model similar observat in tarile baltice in primii ani dupa aparitia bolii.



Poti fi interesat si de