Rabobank: Fructele de mare si carnea de porc contribuie la cresterea productiei de proteine animale in 2025
Marti, 04 Februarie 2025
Marti, 04 Februarie 2025
In timp ce cererea ramane incerta din cauza fluctuatiilor macroeconomice si a schimbarilor de natura politica, fructele de mare sunt gata sa depaseasca segmentul de carne de pasare ca principal contributor la cresterea ofertei globale de proteine, potrivit celui mai recent raport al Rabobank, scrie EuroMeatNews.com.
Productia va atinge un punct de cotitura, acvacultura si capturile salbatice conducand la crestere
Anul 2025 marcheaza un moment crucial pentru productie in diferite regiuni si marfuri. Productia totala va creste mai rapid decat in 2024, determinata de acvacultura, capturi salbatice si carne de pasare. Fructele de mare si carnea de porc vor trece de la contractie la crestere, in timp ce carnea de vita va trece de la crestere la contractie, remodeland dinamica pietei si lanturile de aprovizionare.
Se estimeaza ca acvacultura si capturile salbatice vor creste cu 2,3% de la an la an, revenind de la o scadere de 0,3% in 2024. Segmentul carnii de pasare isi va continua cresterea constanta, in timp ce productia de carne de vita va scadea din cauza contractiilor din regiunile majore. Productia de carne de porc va creste marginal (+0,1%) dupa o crestere semnificativa din 2021 pana in 2023, ca urmare a redresarii dupa episoadele de pesta porcina africana.
Cresterea productiei de specii terestre va incetini in majoritatea regiunilor, Brazilia inregistrand o contractie de 1%. China va inregistra o crestere mica, Oceania va mentine productia constanta, in timp ce UE-27 + Marea Britanie, America de Nord si Asia de Sud-Est se vor confrunta cu o crestere mai lenta decat in 2024.
Politica guvernamentala si macroeconomia vor modela cererea si accesul la oferta
Pe masura ce economia globala se straduieste sa se redreseze, schimbarile anticipate de politica de la noile guverne ar putea introduce masuri protectioniste, ducand la tarife si costuri comerciale mai mari. Conflictele militare pot perturba si mai mult transportul de marfa, avand un impact asupra comertului global si crescand volatilitatea pietei. Desi presiunile inflationiste s-au diminuat, deciziile de politica ar putea inversa aceasta tendinta, potential slabind cererea consumatorilor daca veniturile nu cresc in mod corespunzator.
Industriile se vor concentra pe un management mai bun al biosecuritatii
Prezenta si impactul bolilor animale raman provocari importante pentru producatori. Desi vaccinurile, genetica si tehnologiile precum inteligenta artificiala nu sunt noi, industria va apela din ce in ce mai mult la aceste solutii pentru a gestiona si controla mai bine bolile animale.
Schimbarile de reglementare si natura complica initiativele de durabilitate
Sustenabilitatea ramane un accent pentru lanturile de aprovizionare cu proteine animale, cu actiuni legislative si presiunile legate de natura care prezinta riscuri strategice. Companiile sunt incurajate sa se pregateasca pentru colectarea datelor pe masura ce ghidurile de raportare evolueaza si sa gaseasca sinergii intre clima, natura si cerintele de reglementare prin tehnologiile emergente.
Ce isi doresc consumatorii astazi? Diversitate! Un consumator obisnuit isi schimba preferintele d...
Interdictia, care include de asemenea produsele procesate si neprocesate, vine dupa ce Organizati...
„Gustul autentic si procesul de preparare respecta traditiile stramosesti, punand Romania p...