ROMFISH solicita includerea acvaculturii la capitolul Agricultura
Joi, 13 Iulie 2023
Joi, 13 Iulie 2023
"Protestul organizat miercuri de peste 100 de fermieri din acvacultura veniti din 20 de judete nu este impotriva cuiva sau impotriva a ceva, ci este un protest pentru acvacultura. Este un protest pozitiv pentru a semnala problemele cu care se confrunta sectorul si care necesita rezolvare imediata, pentru ca problemele treneaza de 30 de ani. Si daca nu se rezolva, asta ar fi cam ultima strigare. Noi am avut o intalnire preliminara cu noul ministru al Agriculturii, acum doua saptamani, care s-a aratat foarte receptiv, dar acum vrem sa impulsionam putin, pentru ca doar un ministru nu poate rezolva toata lista de probleme. Acolo sunt probleme legate si de alte ministere, sunt probleme de competenta Guvernului si de competenta Parlamentului. Si atunci semnalul nostru de alarma este catre intreaga societate, astfel incat sa reusim sa mobilizam toate fortele pentru a include acvacultura pana la urma la capitolul Agricultura. In momentul de fata el este inclus in sectorul de pescuit, ori acvacultura nu are nicio legatura cu pescuitul", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH, Eugen Catalin Platon.
Acesta a precizat ca acvacultura este o activitate in zootehnica, ceea ce inseamna ca sectorul are nevoie de sprijin financiar la fel cum se acorda in orice domeniu agricol.
"Acvacultura este o activitate zootehnica, o activitate agricola, iar intre noi si pescuit este acea diferenta care exista intre cineva care culege mure din padure sau cineva care are o plantatie de mure sau intre cineva care are o ciupercarie si cineva care culege ciuperci din padure. Deci, acvacultura este o activitate zootehnica, aplicam tehnologie zootehnica, ceea ce inseamna ca si noi avem nevoie si de subventii, la fel cum exista in zootehnie", a subliniat Platon.
Presedintele ROMFISH s-a aratat dezamagit de faptul ca fermierii reusesc sa obtina mai mult in dialogul pe care il au la nivel european, decat in cel sustinut la nivel national.
"Aici este un lucru foarte trist cumva, pentru ca reusim mai mult sa obtinem in dialogul european decat in dialogul national, ceea ce este cumva nelalocul lui. La momentul de fata, impreuna cu alte organizatii din Uniunea Europeana, am reusit cumva sa punem pe agenda Comisiei Europene si a Parlamentului European faptul ca ar fi nevoie de o politica comuna pentru acvacultura si pescuit care sa utilizeze instrumentele din Politica Agricola Comuna din Pilonul I, cum ar fi platile la hectar, platile pentru serviciile de mediu, respectiv sistemul de subventii pe care il primesc cei din agricultura. La nivel european am fost luati in considerare, iar acum statele membre trebuie sa inceapa sa faca presiuni, sa lucreze, pentru ca pana la urma Comisia Europeana nu-i de capul ei. Noi suntem membrii ai Uniunii Europene, adica ar trebui fiecare stat membru sa inceapa sa-si faca o agenda, sa lucreze diplomatic, sa lucreze tehnic, juridic, sa reusim ca macar in 2028, la urmatorul ciclu financiar, sa avem asa ceva", a sustinut Platon.
Fermierii din acvacultura au protestat miercuri, in fata Ministerului Agriculturii.
"Acest demers vine ca urmare a nevoii urgente de a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta sectorul de acvacultura si care au fost in mod constant ignorate de catre autoritati, lucru ce a condus ca, in prezent, sectorul sa fie la un pas de faliment, in conditiile in care 50% din consumul de specii produse in Romania provine din import. In opinia noastra, acvacultura reprezinta un sector prioritar pentru siguranta alimentara nationala si pentru dezvoltarea economica a spatiului rural si costier. Cu toate acestea in ciuda interventiilor si presiunilor noastre permanente, acvacultura nu beneficiaza de atentia si sprijinul adecvat al autoritatilor pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta", au transmis intr-un comunicat comun cele doua organizatii patronale.
Potrivit documentului, printre motivele care au generat protestul se numara finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, care falimenteaza sectorul in loc sa il sprijine, si situatia nerezolvata de 14 ani a terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.
Fermierii din sector acuza, de asemenea, tarifele foarte mari ale apei si autorizatiilor/avizelor accesorii pentru acvacultura si birocratia nejustificata, potrivit acestora, decat de interese financiare de grup.
In plus, cele doua organizatii arata ca, desi acvacultura este furnizor net de servicii de mediu, acestea nu sunt recunoscute si nici compensate cum este cazul altor ramuri ale agriculturii.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, s-a intalnit miercuri cu reprezentantii Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si ai Patronatului Pestelui din Romania.
In cadrul discutiei, ministrul Florin Barbu a precizat ca va propune Comisiei Europene acordarea unor forme de sprijin destinate sectorului pescuit si acvacultura pentru compensarea efectelor produse de razboiul din Ucraina, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...