Puiul Fericit si Cocoselul de Padure – niciodata antibiotice in lantul de productie!
Miercuri, 18 Mai 2022
Miercuri, 18 Mai 2022
Astfel, Puiul Fericit si Cocoselul de Padure AGRICOLA sunt prezenti pe raft intr-o noua formula de ambalare si mai ales cu un nou beneficiu de sanatate adresat consumatorilor: niciodata antibiotice in lantul de productie, de la prima zi si pana la sacrificare!
“Experienta celor 7 ani de lidership in acest segment a relevat echipei noastre de profesionisti de vocatie faptul ca rasa puilor nostri proveniti din gaini cu crestere lenta este una robusta, care in conditii sporite de biosecuritate se dovedeste mai putin expusa afectiunilor de orice fel. Am luat astfel, dupa aproape doi ani de munca sustinuta, decizia sa asumam si sa lansam in piata romanesca conceptul NEVER EVER ANTIBIOTICS - Niciodata antibiotice in lantul de productie - pentru Puiul Fericit si Cocoselul de Padure. In situatiile care necesita grija fata de bunastarea pasarilor am gasiti solutii si folosim astazi exclusiv preparate naturiste: extracte din plante si uleiuri esentiale, care se adauga unui program distinct, specializat de vaccinare”, declara Tatiana Cimpoesu – Vicepresedinte AGRICOLA.
Acesta este si motivul pentru care in adaposturile din inima padurii de la Brad, unde cresc Puiul Fericit si Cocoselul de Padure, veterinarii prescriu de mai bine de trei ani doar preparate naturiste si doar in cazurile rare in care puii au nevoie de aceste suplimente.
De ce se pune problema folosirii antibioticelor in procesul de crestere a pasarilor
Cand vorbim de alimentatie cat mai sanatoasa merita subliniat conceptul «One Health» promovat de companiile mari din domeniu Poultry care investesc in R&D si care se refera la faptul ca in imbunatatirea sanatatii umane un rol important il are imbunatatirea sanatatii animalelor. Oamenii impart acelasi eco-sistem cu animalele si sunt expusi preponderent acelorasi microbi. Ca urmare, o abordare integrata a sanatatii animalelor si oamenilor devine un deziderat imperios. Pe langa controlul bolilor care pot traversa bariere inter-specii o atentie sporita este indreptata catre microbii rezistenti la medicamente, a caror rezistenta este susceptibila sa fie transmisa prin hrana.
Problema rezistentei la antibiotice apare odata cu tratamentul - tot mai putin eficient – al bacteriilor care s-au adaptat. Astfel incat industria cresterii pasarilor este obligata sa faca schimbarea de la abordarea reactiva (de tratare sub prescriptia medicului veterinar autorizat) la cea pro-activa, asigurand o corecta folosire si un demers de inlocuire a antibioticelor. Acest obiectiv poate fi atins prin preventie, sustinand sistemul imunitar deopotriva la oameni si pasari, cu accent pe mentinerea sanatatii digestive.
In mod real, dovedit in anii din urma tot mai mult in lume, acest lucru poate fi obtinut cu mare rata de succes la carnea de pasare provenita din rasele cu crestere lenta, rasa pe care Agricola o foloseste inca de acum 8 ani.
Produsele Brandului Agricola Cocoselul de Padure (primul coquelet romanesc) si Puiul Fericit crescut 100% fara antibiotice, provin din rasa de gaini cu crestere lenta si acest portofoliu de diferentiere premium a castigat de-a lungul anilor un segment important si fidel de consumatori pe piata romaneasca.
Cum recunoastem puii proveniti de la gaini cu crestere lenta
Puiul Fericit si Cocoselul de Padure AGRICOLA provin din gaini rasa Hubbard, dupa o genetica destinata exclusiv metodelor alternative de crestere (un timp mai indelungat), diferite de cresterea puilor in sistem intensiv, industrial.
De asemenea, in cazul puilor proveniti din rase de gaini cu crestere lenta vorbim despre adaposturi mai mici ca suprafata comparativ cu halele destinate cresterii intensive, despre densitati de crestere mai reduse, ceea ce asigura conditii crescute de bunastare a pasarilor (confort sporit, spatiu mai mare de miscare si exprimarea comportamentului natural al pasarilor, de exemplu: scaldat in asternut, scurmat, catarat, s.a.).
Pentru cunoscatori, carnea puilor proveniti din rase de gaini cu crestere lenta este net diferita, pornind de la conformatia anatomica specifica acestora: carcasa este alungita, aspectul distinct in special la nivelul pieptului, unde carena este vizibila, pronuntata, dar si observand cu atentie picioarele mai lungi, cu osatura puternica (oasele sunt mai tari si cu nuanta mai inchisa).
Se poate observa cu usurinta si aspectul pielii, care este mai groasa, cu foliculi plumiferi evidentiati. Diferente semnificative constatam in chiar fibra carnii: musculatura are o consistenta mai ferma, fibra musculara este evidenta in sectiune si are culoare rosiatic-galbuie.
Foarte important este nivelul de proteina regasit in carnea puilor proveniti din rase de gaini cu crestere lenta, care atinge un nivel de 24% in musculatura pieptului (un raport umiditate/ proteina calitativ ridicat, deci o valoare nutritiva mai mare a carnii), net superior proteinei masurate la alti pui.
Ce inseamna pui crescut si ingrijit 100% fara antibiotice?
Deja in mai multe tari europene se practica acest concept de crestere a puilor, iar AGRICOLA a asumat sa il aplice/ lanseze in Romania. Pui crescuti 100% fara antibiotic inseamna pui care nu au primit in niciun moment vreun antibiotic, din prima zi de viata si pana la sacrificare.
Legislatia europeana si cea nationala interzic utilizarea antibioticelor la pui ca promotori de crestere (administrate constant, in doze mici, pentru a mentine permanent in stare optima tubul digestiv al pasarii, astfel incat sporul mediu zilnic obtinut sa fie maxim).
Legislatia premite insa tratamentele curative, de interventie, ca urmare a deciziei medicului veterinar, caz in care trebuie respectat timpul de asteptare inainte de scarificarea puilor, timp impus prin prospectul fiecarui antibiotic folosit, in scopul eliminarii acestuia din carne.
Toata carnea puilor crescuti si comercializati in sistem autorizat si controlat sanitar-veterinar este sigura pentru consum. Aceasta trebuie sa indeplinesca cerinta legala de incadrare in limitele maxim admise de reziduuri pentru substante antimicrobiene.
AGRICOLA este in continuare brandul din Romania cu cel mai extins cos de categorii de hrana si in fiecare categorie avem exemple de produse premium inovative: Salamul de Sibiu, Salamul Levant, Mozaic - pe gama crud-uscate, Gama fara E-uri pe produsele de convenienta, Ouale Ochioase si Ouale Inimoase, produsele lactate naturale si suita din categoria pasare: Puiul Familist, Puiul Fericit, Puiul Fermierului, Cocoselul de Padure - sunt exemple relevante de valoare-adaugata.
“Un brand trebuie sa contina invariabil abordarea de «responsibility first», o abordare responsabila si empatica centrata pe ceea ce poate imbunatati si sustine grija pentru sanatate. Este un demers de mare responsabilitate pe toate verigile lantului nostru integrat si avem convingerea ca va consolida increderea clientilor si consumatorilor nostri in brandul AGRICOLA si va deschide un drum nou, deloc usor, dar necesar, catre Next Level in Romania, pe zona carnii de pasare”, arata Tatiana Cimpoesu, Vicepresedinte Agricola.
Articol publicat in nr. 82 al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...