Pseudopesta aviara, in Ialomita


Vineri, 7 noiembrie 2014, DSVSA Ialomita a fost instiintata de catre proprietarul unei exploatatii de pasari (pui de carne), cu un efectiv de populare de 96.500 capete, despre cresterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice.

ansvsa-pui11Vineri, 7 noiembrie 2014, DSVSA Ialomita a fost instiintata de catre proprietarul unei exploatatii de pasari (pui de carne), cu un efectiv de populare de 96.500 capete, despre cresterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice.


O echipa de inspectori de la DSVSA Ialomita s-a deplasat la fata locului unde a constatat ca sunt pasari bolnave si muribunde. Conform procedurilor, au fost necropsiate cadavre la care s-au gasit leziuni ce pot fi atribuite Bolii de Newcastle si au fost recoltate probe pentru examen de laborator, in vederea precizarii diagnosticului, se arata intr-un comunicat ANSVSA.

Existand suspiciunea prezentei acestei boli, DSVSA a dispus restrictii sanitare veterinare in exploatatia respectiva de pasari, pana la sosirea rezultatelor analizelor de laborator si a informat ANSVSA.

Sambata, 8 noiembrie 2014, DSVSA Ialomita a informat Institutia Prefectului si Consiliul Local despre suspiciunea de Newcastle si au transmis si afisat informari pentru cetateni privind boala. De asemenea s-au pus afise la intrarea in exploatatie, informand despre faptul ca exploatatia se afla sub restrictie sanitara veterinara, datorita suspiciunii Bolii de Newcastle.

Tot in aceeasi zi, reprezentantii DSVSA Ialomita au revenit la exploatatia de pasari, in vederea continuarii investigatiei si recoltarii de probe suplimentare pentru trimiterea lor la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii de boala. In timpul derularii acestor actiuni, inspectorii DSVSA au observat ca efectivul de pui este mai mic fata de ziua precedenta si ca nu a fost respectata interdictia de a nu misca efectivul de animale. Ca urmare, a fost aplicata o sanctiune contraventionala in valoare de 20.000 lei si au fost informate de indata organele de Politie, respectiv, Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR.

ANSVSA a notificat DSVSA judetene din tara pentru a investiga daca pe teritoriul lor se gaseste transportul ilegal de pasari. In urma verificarilor s-a descoperit ca transportul ilegal de pasari (32.280 de capete) a ajuns intr-un abator in judetul Vaslui.

Verificarile efectuate de catre inspectorii DSVSA Vaslui si de reprezentantii Politiei au aratat ca transportul nu era insotit de Certificat sanitar veterinar si aviz sanitar veterinar interjudetean, detinatorii unitatii de abatorizare nu anuntasera personalul sanitar veterinar despre intentia de sacrificare, formularul de lant alimentar nu avea numar si nu era semnat de proprietarul exploatatiei de pasari.

S-a facut reconstituirea lotului de carne obtinut din abatorizarea pasarilor si a subproduselor rezultate, lot care a fost sechestrat si dirijat spre neutralizare si s-au dispus masuri de dezinfectie.

Abatorul a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 60.000 de lei.

Ca urmare a primirii de la IDSA, astazi, 12 noiembrie, a buletinului de analiza prin care s-a confirmat existenta Bolii de Newcastle la exploatatia din judetul Ialomita, se va convoca Centrul Local de Combaterea Bolilor pentru a aproba Planul de masuri care va fi aplicat.

Organele abilitate ale statului continua ancheta, se arata in comunicatul ANSVSA.

Pseudopesta aviara sau Boala de Newcastle - nu afecteaza omul, dar produce pagube economice. Reprezinta una dintre cele mai grave boli infectioase si contagioase ale pasarilor provocand pierderi importante in efectivele de pasari, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv.

Perioada de incubatie variaza intre 2 - 14 zile, fiind, in medie, de 4 - 6 zile, mai scurta la pui decat la adulte. Boala se exprima prin sindrom infectios acut insotit de tulburari digestive, respiratorii si nervoase, singulare sau asociate. Tulburarile generale se instaleaza progresiv si sunt traduse prin hipertermie (43 - 44C), somnolenta, stare tifica, anorexie, polidipsie si accelerarea respiratiei. Creasta si barbitele sunt cianotice.



Poti fi interesat si de