Provocarile din sectorul de bovine pentru carne, dezbatute la Poiana Brasov
Scris de Adrian Lazar
Vineri, 17 Noiembrie 2017
Crescatorii de bovine pentru carne s-au reunit in cadrul primei conferinte nationale dedicate acestui sector, organizata in perioada 15-16 noiembrie, la Poiana Brasov.
Peste 150 de fermieri, reprezentanti ai asociatiilor si federatiilor de profil, si experti in domeniu din tara si din strainatate, au discutat despre situatia sectorului de bovine pentru carne la nivel european si national, si despre posibilitatile de dezvoltare a pietei de carne de vita in Romania.
Din pacate, piata carnii de vita din Romania nu este momentan consolidata. Nu se obtin rezultatele dorite din aceasta activitate din cauza ca bovinele pentru carne sunt privite ca bovinele de lapte. Sunt foarte multe ferme mixte in Romania. Este foarte important ca fermierii sa raporteze numarul de animale din exploatatii, pentru a se face o statistica clara pentru vacile de carne si de lapte, a afirmat Claudiu Franc, pre?edintele Federa?iei Crescatorilor de Bovine din Romania.
Acesta a adus in discutie si cateva previziuni sumbre de pe piata romaneasca a carnii de vita. Una dintre ele priveste reducerea masurilor de investitii din Pilonul II, de la 24 la 12 masuri.
Ce vom face dupa 2020? Vor fi constrangeri financiare foarte mari. Una dintre cele mai grave schimbari pentru Romania ar fi trecerea la plata pe exploatatie. In acest caz, problema mare va fi cadastrarea, pentru ca subventia se acorda doar pentru teren intabulat. Oare vom reusi cadastrarea pana in 2020?, a mai semnalat liderul FCBR.
In aceste conditii, asociatiile considera ca fermierii trebuie sa fie mai uniti ca oricand si sa aiba o voce unitara.
Noi nu sustinem exportul viteilor, pledam pentru dezvoltarea animalului si cresterea greutatii in caracasa, astfel incat sa ajungem competitivi la nivel de animale adulte livrate spre abatorizare.
Vitelul iese din tara, este crescut in continuare intr-un stat membru al U.E. si se intoarce sub forma de carne la preturi foarte mari. Aici este o concurenta neloiala pentru fermierii nostri, mai ales pentru crescatorii de bovine Angus, care au investit foarte mult in ferme, a declarat Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).
Liderul Federatiei Nationale Pro Agro, Emil Dumitru, a subliniat ca a venit momentul ca zootehnia sa fie foarte bine finantata, lucru care ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru orice Guvern al Romaniei, pentru ca tara noastra sa nu mai exporte subventie.
Anul acesta, deficitul balan?ei comerciale pe hrana in Romania este de 1,3 miliarde de euro.Avem toate conditiile ca sectorul zootehnic sa se dezvolte. Depinde doar de noi cum vom promova politicile publice, pentru ca fermierii din Romania sa fie incurajati sa investeasca in acest sector.
Trebuie sa discutam foarte serios despre accesul la piata, despre asociere, promovare, modul in care se imparte profitul pe filiera de produs, si sa identificam piete de desfacere. Este iandmisibil ca Romania sa exporte foarte multe animale vii, in conditiile in care avem un potential foarte mare, a afirmat Emil Dumitru.
Un dezavantaj al pietei de carne de vita din Romania il reprezinta greutatea medie la abatorizare carcasa mai mica cu aproximativ 50% fata de cea inregistrata in tari precum Germania, Franta sau Spania, care au o cultura a carnii de vita foarte bine dezvoltata.
Solutia pestru cresterea valorii in carcasa este de a se crea unitati speciale destinate ingrasarii, care sa poata genera o productie si o calitate mai mare de carne de vita. Propunerea noastra este ca fermele care detin taurasi sau care au rase de carne sa se asocieze sau sa isi faca propriile ferme de ingrasare pentru a creste nivelul de greutate in carcasa, a afirmat Iulian Stancu, director export Karpaten Meat.
Conferinta Nationala a Crescatorilor de Bovine pentru Carne a fost organizata de Fundatia Centrul pentru Management Agricol, in parteneriat cu Agricover, Federatia Nationala ProAgro, Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania, Asociatia Angus Romania, Asociatia Aberdeen Angus Romania si Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania.