Protocoalele referitoare la exporturile cu carne de porc pe piata chineza vor fi parafate pe 25 noiembrie

Protocoalele referitoare la exporturile cu carne de porc pe piata chineza vor fi parafate pe 25 noiembrie


Firmele romanesti interesate de exportul de carne de porc si taurine vii pe piata chineza nu vor mai avea niciun impediment dupa data de 25 noiembrie 2013, cand se vor semna protocoalele referitoare la aceste exporturi, cu ocazia Forumului Economic China-Europa Centrala si de Est, desfasurat la Bucuresti, in perioada 25-29 noiembrie 2013.

porc22Firmele romanesti interesate de exportul de carne de porc si taurine vii pe piata chineza nu vor mai avea niciun impediment dupa data de 25 noiembrie 2013, cand se vor semna protocoalele referitoare la aceste exporturi, cu ocazia Forumului Economic China-Europa Centrala si de Est, desfasurat la Bucuresti, in perioada 25-29 noiembrie 2013.

"In data de 25 noiembrie se semneaza protocoalele privind exportul de carne de porc si taurine vii in cadrul in Forumului Economic China-Europa Centrala si de Est. Odata cu semnarea acestora pot incepe exporturile, daca agentii economici din Romania si China si-au armonizat conditiile de export, respectiv tarifele si cantitatile. Noi am armonizat certificatele, care de doua saptamani au fost deja expediate, respectiv cate 90 de certificate pentru fiecare tip de export, in fiecare punct de intrare in China. Noi le-am comunicat si colegilor din tara modelul de certificat de export ca sa aib? cunostinta in cazul in care un agent economic din judetul respectiv va face export in China", a declarat pentru Agrepres presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

Acesta considera ca pana la finele acestui an vor fi armonizate si certificatele pentru exporturile de preparate din carne de porc, din carne de vita, din lapte si produse din carne de pasare.
"Cred ca pana la sfarsitul anului o sa armonizam protocolul si certificatul de export pentru preparatele din carne de porc, pentru ca noi le-am trimis deja colegilor din China. Cert este ca se doreste ca din Romania sa fie importate absolut toate produsele din origine animala. Si aici vorbim si de carne de vita, de produse din carne de vita, de produse din pasare, lapte ?i produse lactate, carne de oaie, miere, vin sau furaje", a adaugat Manastireanu.

In ceea ce priveste deblocarea exportului si a tranzitului prin Turcia cu ovine vii, seful ANSVSA a subliniat ca expertii turci au fost invitati in perioada 9-11 decembrie in Romania pentru a pune la punct ultimele detalii.

"Expertii turci au fost invitati in Romania, in perioada 9-11 decembrie 2013, pentru a discuta pasii urmatorii pentru deblocarea exporturilor de ovine vii si de carne de ovine in Turcia dar si a tranzitului catre tarile arabe. Noi am indeplinit toate cerintele lor, practic putem face export pentru ca in buletinul oficial al OIE au fost publicate deja cele 19 judete din Romania, libere de scrapie", a spus Manastireanu.

Problemele Romaniei legate de exportul de ovine si bovine vii, dar si de carne, au inceput la finele anului 2011, cand Turcia a blocat importurile din Romania, dar si tranzitul prin tara lor a carnii de oaie romaneasc?. Restrictiile impuse Romaniei din cauza unei boli aproape inexistente in Romania, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiforma Transmisibila - EST), au adus producatorilor si ciobanilor romani pierderi de zeci de milioane de euro.Conditia solicitata de catre partea turca a fost aceea ca tara noastra sa primeasca o confirmare oficiala din partea Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE) privind absenta scrapiei in anumite zone (judete) ale Romaniei.Potrivit buletinului OIE nr.3/2003, publicat in 16 octombrie 2013, Romania are declarate zone libere de scrapie pentru 19 judete - Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Covasna, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea si municipiul Bucuresti.Scrapia este o boala neurodegenerativa naturala, transmisibila a ovinelor si caprinelor, produsa de un agent transmisibil nonconventional, care nu afecteaza omul.



Poti fi interesat si de