Proprietarul abatoarelor Toennies se gandeste sa isi vanda afacerea

Proprietarul abatoarelor Toennies se gandeste sa isi vanda afacerea


Miliardarul Clemens Toennies analizeaza o posibila vanzare a celui mai mare procesator de carne din Germania, la aproape un an dupa ce compania sa a fost implicata intr-un scandal de amploare din cauza unui focar de coronavirus la unul din abatoarele sale, transmite Bloomberg.

In luna iunie 2020, peste 1.500 de lucratori ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectati cu noul coronavirus, multi dintre ei fiind romani. Acest focar a fortat izolarea a circa 670.000 de persoane in respectiva zona. Descoperirea focarului de coronavirus la acest abator a declansat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentara din Germania, precum si cu privire la dependenta de mana de lucru a muncitorilor emigranti, in special din Romania.

 

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, proprietarii companiei Toennies Holding ApS & Co. se pregatesc sa demareze procesul de vanzare a companiei cu o vechime de 50 de ani. Afacerea ar putea fi evaluata la patru miliarde de euro, iar compania ar putea demara discutiile cu potentialii ofertanti in urmatoarele saptamani, adauga sursele. In prima faza, Toennies intentioneaza sa sondeze interesul in randul principalilor rivali din industria de procesare a carnii, precum Tyson Foods Inc. (SUA), JBS SA (Brazilia) si WH Group Ltd., compania chineza care in 2013 a cumparat Smithfield Foods Inc.

 

Miliardarul Clemens Toennies, directorul general de la Toennies Holding, este denumit popular si 'regele carnatilor' pentru faptul ca a transformat o mica afacere de familie in cel mai mare producator de carne din Europa. Toennies Holding detine 28 de fabrici, inclusiv in Danemarca, Polonia si Franta, exporta carne in 82 de tari si are o cifra de afaceri de 7,3 miliarde de euro in 2019.

 

Insa focarul de coronavirus de anul trecut de la abatorul Guetersloh l-a transformat pe Clemens Toennies intr-un personaj negativ. Opinia publica l-a criticat pentru faptul ca utilizeaza muncitori prost platiti din Europa de Est care erau angajati de subcontractori, iar mediul in care muncitorii lucrau nu a impiedicat raspandirea coronavirusului. Intre timp, Toennies a demarat mai multe initiative destinate recastigarii increderii publicului, precum aceea de a oferi contracte de munca full-time muncitorilor est-europeni, astfel incat toti angajatii din zonele cheie sa fie angajati direct de companie.

 

De asemenea, Toennies a anuntat ca intentioneaza sa inchirieze spatii de cazare pentru viitorii sai angajati permanenti in zona din apropierea principalului sau abator.



Poti fi interesat si de