Proiectul privind Bursa de Peste de la Tulcea a demarat

Proiectul privind Bursa de Peste de la Tulcea a demarat


Realizarea unei Burse de Peste la Tulcea pare sa prinda contur, dupa opt ani de discutii si analize, in conditiile in care au fost deja incheiate licitatiile pentru adjudecarea lucrarilor de proiectare si executie, iar contractul, in valoare de aproape 18 milioane de lei, a fost castigat de asocierea a patru firme din judetul Tulcea.

peste-tulcea1Realizarea unei Burse de Peste la Tulcea pare sa prinda contur, dupa opt ani de discutii si analize, in conditiile in care au fost deja incheiate licitatiile pentru adjudecarea lucrarilor de proiectare si executie, iar contractul, in valoare de aproape 18 milioane de lei, a fost castigat de asocierea a patru firme din judetul Tulcea.


"Proiectul Bursei de Peste de la Tulcea a demarat, am trecut de faza licitatiei. S-a facut o licitatie completa, proiectare si executie, derulata de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA), in parteneriat cu Consiliul Judetean Tulcea. Acum se lucreaza la proiectare si in scurt timp incepe executia. Speram s-o finalizam cat mai repede, desi termenul limita este 15 septembrie 2015, la fel ca toate proiectele din programul de pescuit. Consider ca realizarea unei Burse de Peste va aduce beneficii reale pescarilor din Delta Dunarii si astfel vom reusi sa oficializam si schimburile comerciale", a declarat pentru Agerpres Ciceronis Cumpanasoiu, directorul general al Autoritatii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.

Contractul privind realizarea unei Burse de Peste la Tulcea a fost castigat de asocierea a patru firme din judetul Tulcea si a fost semnat pe data de 3 septembrie, valoarea totala a acestuia fiind de 17.888.504,05 lei.

Proiectul prevede construirea unei cladiri situata in apropiere de faleza orasului Tulcea, cu o suprafata de peste 1.800 de metri patrati, amenajarea unui ponton de acostare pentru navele de transport a pestelui la Tulcea, precum si a unui punct de colectare a pestelui la Chilia Veche. In cadrul acestui proiect se vor achizitiona trei nave frigorifice cu o capacitate de 10 tone si patru autoutilitare frigorifice, cu o capacitate de 3,5 tone. Acestea vor fi folosite pentru transferul pestelui de la punctele de colectare din Delta Dunarii la bursa, pescarii urmand sa transporte resursa pe care vor sa o valorifice prin bursa cu mijloace proprii pana la punctele de colectare.

Firmele care vor realiza 'Bursa de Peste' sunt formate din Fil Construct Sarichioi, pe partea de constructii, Concept Structure Tulcea, pe partea de proiectare, Moa Boats Tulcea, pe partea de livrare nave, si Naval total Management Tulcea, pe partea de proiectare de nave.

Directorul general al Autoritatii de Management pentru POP a mai afirmat ca acordarea unei subventii in acest sector ar scoate din economia subterana o parte din productia de peste, insa deocamdata nu au fost gasite solutii pentru realizarea acestui lucru.

"Eu cred ca acordarea unei subventii cat de mici, daca ar fi posibila in acest sector, ar fiscaliza si ar scoate din economia subterana o parte din peste. Dar deocamdata nu s-a gasit o solutie. Sigur ca nici nu este un scop principal al directiei noastre. Acest lucru ar trebuie sa il faca ANPA pentru ca ei se ocupa de politici, dar cred ca ar trebui sa ne gandim cu totii la binele sectorului si al tarii", a mentionat seful AM-POP.

De asemenea, Cumpanasoiu considera ca reducerea TVA la peste si produse din peste ar putea influenta semnificativ si consumul in Romania, care este in continuare extrem de redus fata de tarile Uniunii Europene.

"Daca ar fi posibila reducerea TVA la peste si produse din peste in mod sigur ar influenta si consumul. Din pacate, noi nu avem o cultura a consumului de peste, in sensul ca este un aliment bun, unul sanatos. Noi mancam ocazional peste. Sunt zone din tara unde nu se consuma aproape deloc peste. Consumul este in sud si in apropiere de Dunare si mare", a mai spus Ciceronis Cumpanasoiu.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a organizat, in perioada 15-18 octombrie 2014, o vizita la beneficiari ai proiectelor finantate din Programul Operational pentru Pescuit (POP) 2007-2014 din judetele Calarasi, Tulcea si Constanta, acestea fiind identificate ca exemple de buna practica.



Poti fi interesat si de