Proiect pentru infiintarea Punctelor Gastronomice Locale

Proiect pentru infiintarea Punctelor Gastronomice Locale


O noua initiativa legislativa depusa la Parlament de mai multi deputati si senatori PNL reglementeaza modul de infiintare si functionare a Punctelor Gastronomice Locale, unde se vor prepara si servi produse culinare si bauturi, dupa retete specifice zonei, pentru un numar maxim de 12 persoane simultan.

„Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a productiei primare locale, situata intr-o localitate rurala, unde se prepara si se servesc produse culinare si bauturi, dupa retete specifice zonei, direct catre consumatorul final, pentru un numar maxim de 12 persoane simultan”, prevede proiectul depus.

 

Totodata, produsele culinare din oferta Punctului Gastronomic Local se vor prepara din materii prime disponibile pe plan local, provenite in principal din productia primara de la nivelul exploatatiei proprii, de la producatori, pescari, vanatori, culegatori si colectori de produse forestiere nelemnoase.

 

Aceste puncte vor putea functiona in incintele existente in locuinte particulare, ferme agricole, amenajari piscicole, stane, stupine, crame, adaposturi pescaresti, fonduri de vanatoare, crescatorii de vanat, complexuri de vanatoare, centre de colectare a ciupercilor si fructelor de padure, centre de colectare a vanatului, ocoale silvice, manastiri, agropensiuni, precum si in alte constructii si amenajari dintr-o localitate rurala, unde se desfasoara una sau mai multe activitati conexe cu productia primara de produse agricole, pescuitul, vanatoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

 

Punctul Gastronomic Local va putea fi infiintat de catre persoane fizice si persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a acestui tip de unitate. Inregistrarea sanitara veterinara pentru persoanele fizice se va face in baza atestatului de producator, a carnetului de membru vanator, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul in curs sau a autorizatiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase, iar pentru persoanele juridice in baza documentelor care dovedesc existenta unei productii primare de produse agricole, de produse forestiere nelemnoase, pescuit sau vanat.

 

Proiectul mai prevede ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va sprijini dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale prin actiuni specifice de informare, promovare si difuzare - in mediul Online: site-uri media, aplicatii mobile sl orice alte mijloace de informare in masa, coordonare si reglementare si va organiza gratuit cursuri de formare profesionala pentru persoanele care doresc sa infiinteze astfel de puncte.

 

Pentru toate persoanele fizice si juridice care infiinteaza un Punct Gastronomic Local se vor calcula si plati obligatiile fiscale ale Legii 227/2015, cu exceptia celor care se afla in primii doi ani de activitate, care vor fi taxate la norma de venit.

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala a Zonei Montane, va intocmi si gestiona un Registru al Punctelor Gastronomice Locale pe baza datelor primite lunar de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, mai prevede proiectul.

 

„Contextul socio-economic european si strategiile de dezvoltare ale Uniunii Europene au adus in prim-plan necesitatea dezvoltarii lantului alimentar scurt si valorificarea superioara a produselor locale, consacrand conceptul De la ferma la consumator. Astfel, existenta unor locuri de servire a mesei in zona rurala creeaza un lant alimentar scurt si reprezinta tranzitia catre un sistem alimentar mai sanatos si durabil, prin promovarea si vanzarea produselor alimentare direct din exploatatia agricola, in special din gospodaria taraneasca, aproape de sursa de productie primara”, arata initiatorii in expunerea de motive a proiectului.

 

De asemenea, ei mentioneaza ca Punctele Gastronomice Locale sunt 'un factor important pentru asigurarea serviciilor de baza necesare dezvoltarii turismului in spatiul rural'.

 

„In Uniunea Europeana, turismul activ si turismul rural sunt sectoare importante ale industriei turismului. In Romania, unde economia rurala este afectata de schimbarea accelerata a societatii si unde un procent ridicat din populatie este dependenta de agricultura, turismul activ si cel rural pot ajuta la diversificarea economiei rurale”, au adaugat initiatorii.

 

Punctul Gastronomic Local este solutia pentru punerea in valoare a productiei primare rurale, in special in gospodaria taraneasca si deschide noi oportunitati de piata pentru fermieri, prin promovarea si vanzarea produselor alimentare, valorificate superior, aproape de sursa de productie, in acord cu obiectivele strategiei europene „De la ferma la consumator”. De asemenea, dezvolta oportunitati economice semnificative pentru locuitorii din mediul rural, persoane cu venituri scazute, prin diminuarea somajului, crearea de locuri de munca si implicit venituri stabile, precum si mentinerea tinerilor in zona rurala, au mai argumentat initiatorii.

 

Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind decizionala.



Poti fi interesat si de