Proiect de salvare a rasei autohtone de bovine „Mocanita”, la Targu Mures

Proiect de salvare a rasei autohtone de bovine „Mocanita”, la Targu Mures


Gradina Zoologica din Targu Mures a anuntat ca se implica in salvarea unei rase autohtone de bovine, denumita „Mocanita”, o rasa care era raspandita pe larg in zonele muntoase ale Romaniei, dar care a inceput sa dispara in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

„Unicul exemplar al rasei prezentat intr-o gradina zoologica din tara se afla la Targu Mures. Gradina Zoologica din Targu Mures are ca obiectiv salvarea si reintroducerea acestei specii si participa activ la acest demers, avand in vedere crearea unui nucleu de reproductie. Spre bucuria tuturor, exemplarul nostru a fatat o vitica sanatoasa, care poate fi vizitata de catre public. Am numit-o Speranta, cu gandul ca ea sa participe la salvarea acestei specii traditionale si autohtone”, a aratat Gradina Zoologica, intr-un comunicat de presa.

 

Reprezentantii Zoo Targu Mures sustin ca aceasta rasa de bovine, extrem de rezistenta la conditiile aspre si capriciile vremii, este considerata primitiva si prezinta aptitudini universale in productie, munca, lapte si carne.

 

„Aceasta rasa montana se caracterizeaza prin talia sa mica si o culoare galbena, brunie si plumburie. Aceste bovine produc, in medie, 1.500 de litri de lapte de o calitate exceptionala, avand cel mai ridicat procent de grasime (pana 4,5%) dintre toate rasele romanesti de taurine. Originea rasei „Mocanita” este inca un subiect de dezbatere. Unii specialisti romani sustin ca aceasta apartine tipului brachicer, in timp ce altii cred ca rasa are o origine primigena, adaptata la conditiile pedoclimatice specifice regiunii montane. In istorie, rasa „Mocanita” era raspandita pe larg, fiind prezente in zonele muntoase ale intregii tari. Din pacate, in urma incrucisarilor cu rasele Schwyz si Pinzgau, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, rasa a disparut treptat”, a precizat Gradina Zoologica.

 

Specialistii sustin ca boii sunt rezistenti si bine adaptati terenului accidentat al muntilor, fiind folositi si in activitatile forestiere.



Poti fi interesat si de