Proiect: Se elimina limita numarului de porci care pot fi crescuti in gospodarii

Proiect: Se elimina limita numarului de porci care pot fi crescuti in gospodarii


Proiectul de lege privind exploatatiile de crestere a porcinelor si combaterea pestei porcine africane in Romania a primit raport favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor, iar acesta contine, intre altele, sanctiuni drastice pentru cei care transporta ilegal animale - factor principal de propagare a pestei porcine.

Proiectul de lege stabileste norme de prevenire si control al pestei porcine africane la porcinele detinute si salbatice in Romania, cu scopul reducerii efectelor negative asupra sanatatii animalelor, respectiv a consecintelor economice, sociale, culturale si de mediu.

 

'Acest proiect de lege a fost depus in primavara anului 2021, in momentul in care se pregatea o ordonanta de urgenta care limita numarul de porci, respectiv cresterea porcilor in gospodariile populatiei, in fermele familiale la 5, si nici nu permitea valorificarea acestor porci, era numai pentru autoconsum. Noi am considerat ca asta nu este bine, mai ales avand in vedere ca din consumul intern, 80% vine din import, deci noi am zis ca acea initiativa a ANSVSA va extirpa in totalitate cresterea porcului in fermele mici, mijlocii, in gospodariile populatiei si in fermele familiale. (...) Ieri am dat un raport favorabil pentru acea lege', a precizat deputatul UDMR Könczei Csaba, unul dintre initiatorii proiectului.

 

El a precizat ca, intre timp, au existat discutii pe marginea proiectului de lege si cu Ministerul Agriculturii, si cu ANSVSA si, in urma cu doua saptamani, s-a ajuns la un acord comun privind o forma finala, care a fost votata de catre deputatii din Comisia de agricultura.

 

Intre principalele modificari aduse de comisia de specialitate se numara eliminarea limitei numarului de porci care pot fi crescuti intr-o gospodarie, dar si introducerea unor sanctiuni drastice pentru cei care transporta ilegal animale.

 

'In proiectul legii, votat ieri in comisie, si sper ca intra in curand in plen, nu mai exista nicio limita de crestere a numarului porcilor in orice fel de gospodarie sau in orice fel de ferma. Exista impuse niste reguli elementare de securitate si pentru cei mai mici fermieri, si pentru cei mai mari, in functie de marimea fermei, si sunt niste reglementari draconice pentru transportatorii ilegali de animale, mai ales transportatorii de porcine pe teritoriul tarii, ca ei erau de fapt factorul principal de propagare a pestei porcine. Deci, transportul si comertul ilegal cu porcine era vectorul principal de propagare a pestei porcine africane. Sunt sanctiuni draconice pana la confiscarea autovehiculului, pana la confiscarea si eutanasierea animalelor transportate ilegal', a explicat parlamentarul.

 

El si-a exprimat speranta ca, avand in vedere ca in comisia de specialitate a primit sustinere unanima, proiectul de lege va fi votat cat de curand de plenul Camerei Deputatilor. 'Odata si odata trebuia reglementat acest domeniu de crestere a porcilor in gospodariile populatiei si comertul si valorificarea acestora si sunt convins ca va fi o lege care poate fi aplicata si sa reglementeze in mare masura acest domeniu', a concluzionat Könczei Csaba.

 

Proiectul de lege, care a fost adoptat de Senat, urmeaza sa fie votat intr-o sedinta ulterioara de plen, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.Poti fi interesat si de