Proiect: Produsele romanesti ar putea fi etichetate cu denumirea „De Origine Romania - DOR”

Proiect: Produsele romanesti ar putea fi etichetate cu denumirea „De Origine Romania - DOR”


Mai multi parlamentari PNL propun, intr-o initiativa legislativa, etichetarea cu denumirea „De Origine Romania - DOR” a produselor agroalimentare care utilizeaza in procesul de fabricatie materii prime de baza de origine romaneasca si indeplinesc anumite conditii.

Propunerea legislativa privind instituirea Schemei de Certificare Voluntara „De Origine Romania - DOR” a fost initiata de 84 de parlamentari liberali.

 

„Prezenta lege instituie schema de certificare voluntara „De Origine Romania - DOR” pentru sustinerea activitatilor de promovare a produselor agroalimentare romanesti”, prevede proiectul.

 

Aceasta schema va fi voluntara si se va aplica cu respectarea procedurii de notificare prevazuta in Directiva (UE) 2015/1535 referitoare la procedura de furnizare de informatii in domeniul reglementarilor tehnice si al normelor privind serviciile societatii informationale si intra in vigoare la data aprobarii de catre Comisia Europeana, se mai arata in actul normativ.

 

De asemenea, schema se va aplica pe tot teritoriul Romaniei pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizeaza in procesul de fabricatie materii prime de baza de origine romaneasca si care respecta cerintele prevazute in lege.

 

„Pentru a beneficia de etichetarea voluntara in conformitate cu prezenta schema, produsul agroalimentar trebuie sa indeplineasca urmatoarele caracteristici specifice:

a) in cazul produselor neprelucrate, productia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea si mulsul in cazul vacilor, ovinelor si caprelor sa aiba loc pe teritoriul Romaniei;

* in cazul carnii, aceasta trebuie si sa fie obtinuta de la animale nascute, crescute si sacrificate pe teritoriul Romaniei;

* in cazul produselor de origine animala, altele decit carnea, acestea trebuie si sa fie obtinute de la animale crescute pe teritoriul Romaniei;

b) in cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora trebuie sa aiba loc din produse neprelucrate, in continutul carora este permisa utilizarea, in cantitate de pana la 25% din greutatea acestora, conform retetei, a unor ingrediente care nu pot fi inlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul Romaniei.

 

Actul normativ mai prevede ca autoritatea competenta responsabila cu implementarea schemei este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care va infiinta, in acest sens, un Registru national al Schemei de Certficare Voluntara „De Origine Romania” - document in format digital cu toti beneficiarii care au obtinut certificatul DOR.

 

Pentru a beneficia de aceasta schema, solicitantii trebuie sa transmita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale un dosar care cuprinde:

a) cerere tip de certificare voluntara „De Origine Romania - DOR „;
b) atestat de producator;
c) lista produselor pentru care se solicita certificarea si inregistrarea;
d) numarul autorizatiei sau inregistrarii sanitar-veterinare pentru locatia in care se produc si/sau proceseaza produsele agroalimentare pentru care se solicita certificarea si inregistrarea;
e) caiet de sarcini care sa contina fotografia si caracteristicile specifice fiecarui produs agroalimentar (ingrediente, forma, mod de ambalare, flux tehnologic);
f) declaratie pe proprie raspundere care sa ateste originea ingredientului primar;
g) declaratie pe proprie raspundere privind arealul in care se produce si/sau proceseaza fiecare produs pentru care se solicita certificarea si inregistrarea.

 

Beneficiarii schemei vor utiliza logo-ul „De Origine Romania - DOR”.

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va desemna reprezentanti pentru verificarea periodica a respectarii cerintelor schemei de catre beneficiari, care vor incheia un proces-verbal in acest sens.

 

Incepand cu anul 2024, Ministerul Agriculturii va asigura din bugetul propriu resurse financiare pentru promovarea in tara si in strainatate a schemei de certificare voluntara „De Origine Romania - DOR”.

 

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, va aproba prin hotarare normele metodologice de aplicare.

 

Conform initiatorilor, „Romania are un patrimoniu gastronomic national care, din cauza lipsei unei strategii clare de brand de tara, dar si a unei strategii coerente in domeniul agroalimentar, nu este valorificat la adevaratul potential si nu sustine corespunzator valoarea adaugata autentica, creata de producatorii romani”.

 

„Pentru a veni, deopotriva, in sprijinul consumatorilor si al producatorilor romani, propunem introducerea unei scheme de certificare voluntara la care sa aiba acces producatorii si procesatorii romani, schema care ar garanta faptul ca produsul alimentar achizitionat este realizat pe teritoriul Romaniei si fabricat din materii prime de origine romaneasca”, explica parlamentarii PNL.

 

In opinia lor, schema este necesara pentru a-i ajuta pe consumatorii romani in procesul de alegere a produselor, avand in vedere ca acestia „sunt pusi in dificultate atunci cand trebuie sa aleaga un produs care foloseste in procesul de fabricatie materii prime romanesti”.

 

„Prin intermediul oricarei scheme de calitate se imbunatateste competitivitatea fermierilor printr-o mai buna integrare in cadrul lantului agroalimentar, creste valoarea adaugata a produselor alimentare, creste gradul de competitivitate al produselor romanesti, creste numarul locurilor de munca create in sectorul agricol si se genereaza crestere economica sustenabila”, completeaza initiatorii.

 

Ei subliniaza ca introducerea unui certificat DOR prin care este atestata originea romaneasca a materiilor prime reprezinta „un element de mandrie nationala, dar si un instrument transparent care poate ajuta consumatorul in procesul de achizitie”.

 

Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, iar Camera Deputatilor este for decizional.



Poti fi interesat si de