Programul de stimulare a procesatorilor contribuie la reducerea deficitului comercial cu alimente

Programul de stimulare a procesatorilor contribuie la reducerea deficitului comercial cu alimente


Programul de stimulare a procesatorilor va determina o reducere a deficitului comercial pe partea bunurilor alimentare iar, in al doilea rand, va genera 'o reincarcare cu potential de productie a industriei procesatoare', a afirmat Mircea Cosea, profesor la Academia de Studii Economice.

'Sunt optimist in legatura cu viitorul economiei romanesti. Economia romaneasca are niste inputuri la care nu ma asteptam - si care s-ar putea sa duca mai departe. Avem o crestere destul de importanta a capitalului strain care vine in Romania - si asta va aduce locuri de munca si va aduce un spor de echilibrare teritoriala. Avem un transfer la care nu speram - si uite ca se face - de capacitati de productie din Rusia si din Ucraina, in Romania - si asta ar fi important, iar lucrul care mi se pare cel mai important din perspectiva viitorului an este ca programul pe care Guvernul l-a pus in functiune - acel program de stimulare a procesatorilor - va face sa rezolve partial doua elemente: o reducere oarecum interesanta a deficitului comercial pe partea bunurilor alimentare, iar in al doilea rand o reincarcare cu potential de productie a industriei procesatoare', a mentionat Mircea Cosea, la o dezbatere despre stabilitatea fiscala si constructia bugetara, organizata de Asociatia 'Tine de Noi' impreuna cu Fundatia Hanns Seidel - Romania si in colaborare cu Pactul pentru Fiscalitate.

 

In opinia sa, in Romania 'exista o forta a antreprenoriatului roman care trebuie sa fie luata in seama'.

 

'M-a preocupat acest moment in care, in Romania, s-a dezvoltat o forta pe care nu o banuiam - si anume forta de jos a celor care lucreaza in economia reala. Este un lucru extraordinar ca fermieri din Romania s-au adunat si au cumparat doua fabrici de zahar. Asta inseamna ca potentialul de productie a zaharului in Romania incepe sa fie echilibrat. Guvernul nu a putut sa faca lucrul acesta - a negociat pana cand a plecat acasa. Fermierii au reusit, deci exista o forta a antreprenoriatului roman care trebuie sa fie luata in seama si eu sper ca va continua. Asta nu inseamna ca nu ramane o problema foarte importanta - si anume aceea a deficitelor pe care Romania le are si pe care nu le poate rezolva fara niste eforturi foarte mari din punct de vedere structural', a adaugat economistul Mircea Cosea.

 

Potrivit acestuia, economia Romaniei se afla in cea de-a doua faza a revolutiei industriale, cea manufacturiera.

 

'Asta inseamna ca producem valoare adaugata sub media europeana. Ei au trecut de stadiul III. Nu ne putem dezvolta intensiv, daca nu facem eforturi de natura structurala, adica: ramuri moderne, locuri de munca de calificare superioara, bine platite s.a.m.d.', a precizat Mircea Cosea.



Poti fi interesat si de