Program pentru pregatirea fermierilor tineri


Clubul Fermierilor Romani a lansat marti programul "Tineri Lideri pentru Agricultura", prin care urmareste pregatirea generatiei de tineri, in conditiile in care agricultura romaneasca se confrunta la nivelul resurselor umane cu o criza demografica, imbatranirea populatiei si migrarea fortei de munca active.

"Plecarea tinerilor, lipsa de atractivitate si conditiile dificile pentru tineri in agricultura, toate problemele acestea ne-au determinat in noiembrie 2018 sa lansam un program pentru a sprijini tineri absolventi de facultate, copii de fermieri sa-si asume responsabilitatea, sa se intoarca in ferma, sa mearga la discutii la minister, la Parlament, la Bruxelles. Am ales patru teme pentru care sa-i pregatim, iar prima este reprezentarea. Ce inseamna? Sa reconstruim increderea in antreprenoriatul agricol, sa fie competenti si sa promoveze modele de succes", a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Romani.

 

In opinia sa, schimbarea de atitudine, asigurarea continuitatii si sustenabilitatii, precum si innoirea sunt celelalte teme importante pentru pregatirea tinerilor fermieri romani. "In ceea ce priveste schimbarea de atitudine, trebuie ca tinerii sa se implice in actiuni de promovare si reprezentare si sa isi asume responsabilitati sociale. Asigurarea continuitatii si sustenabilitatii - asta inseamna ca agricultura trebuie sa functioneze indiferent daca se prabuseste pamantul sau nu, trebuie sa functioneze cu oameni, iar, legat de innoire, tinerii sunt cei mai dornici sa aplice noul. De aceea vorbim de agricultura digitala. Vrem sa cream rezultate pe termen lung", a precizat Ciolacu, la evenimentul de lansare a programului.

 

In cadrul acestui program, in sesiunea 2019-2020 sunt pregatiti 18 tineri din diferite judete ale tarii, iar pentru sesiunea urmatoare (2020-2021) s-au inscris deja 14 tineri.

 

"Tinerii care au intrat in aceste cursuri sunt absolventi de facultate sau copii de fermieri, dar nu doar cu studii agricole, ci si economice, drept, comunicare, stiinte politice. Unii lucreaza deja in ferme, unii au preluat partial sau total activitatea fermei, altii au interese pentru alte domenii. Vor sa reprezinte interesele Romaniei la Bruxelles sau la minister sau la APIA. Noi ii incurajam si sprijinim implicarea lor in activitati care sa promoveze interesele fermierilor. Am facut un contract cu ei. In primul rand, Clubul nu plateste pentru logistica lor, ei isi asuma asta, costurile fiind sustinute de participant sau de parinte, iar cursurile de catre Clubul Fermierilor Romani", a precizat directorul executiv al organizatiei.

 

Aceste cursuri, "altfel de studii", sunt structurate pe trei module si se vor desfasura timp de o saptamana pe luna pe parcursul a sase luni. "Sunt altfel de studii de care au nevoie, respectiv diplomatie si protocol, comunicare si vorbire in public, tehnici de negociere, administrarea afacerilor, management si vanzari. Cam astfel de cursuri intra pe Modulul I Initiere. Acesta este urmat de Modulul II - cursuri de consolidare pe aspect legislative sau fiscale - si de Modulul III - stagii de internship, de ucenicie in organizatii europene si in firme, la Reprezentanta Romaniei la UE, unde avem deja doi stagiari, avem oferte de la parlamentarii romani (...) Peste tot, in functie de interesul lor. Avem in program firme specializate care ne ajuta sa ne desfasuram cursurile. Toti acesti tineri invata, dar in acelasi timp sunt alocati pe proiecte in care Clubul le desfasoara, de tehnologie, de informare, de comunicare, de dezvoltare a antreprenoriatului. Toti lucreaza in paralel. Vrem sa venim cu un cadru de parteneriat si propunem aliante cu universitati si ONG-uri care au programe pentru tineri, cu organizatii financiare internationale, cu creatori si furnizori de tehnologii. Toti actorii mari din sector sprijina aceasta idee", a explicat Florian Ciolacu.

 

In Romania, raportul dintre tineri si cei de alte varste este similar celui din vestul Europei, in conditiile in care persoanele sub 40 de ani reprezinta doar 13%, conform cererilor depuse la APIA. Potrivit unor studii privind criza demografica prezentate de directorul executiv al Clubului Fermierilor Romani, in 2017, la fiecare trei minute un roman a parasit tara pentru a lucra in strainatate (aproximativ 220.000 de tineri, cu varsta intre 20 si 40 de ani), circa 50% dintre acestia fiind din urban si 50% din rural.

 

De asemenea, un raport ONU din 2019 privind declinul demografic si criza generata de migratia fortei de munca anticipeaza ca Romania ar pierde in 2050 peste 30% din populatia tarii raportat la anul 1990.



Poti fi interesat si de