Profiturile marilor producatori de carne si lactate vor fi afectate de schimbarile climatice

Profiturile marilor producatori de carne si lactate vor fi afectate de schimbarile climatice


40 dintre cei mai mari producatori mondiali de alimente ar putea vedea cum profiturile lor cumulate vor scadea cu aproape 24 de miliarde de dolari in 2030 comparativ cu 2020, ca urmare a schimbarilor climatice, potrivit estimarilor grupului global de investitori FAIRR, transmite Bloomberg.

Prognozata reducere a profiturilor marilor producatori de carne si lactate are legatura in principal cu cresterea preturilor la nutreturi si a taxelor pe carbon. Potrivit estimarilor FAIRR, cele 40 de companii ar putea vedea cum marjele lor de profit vor scadea cu 7% in 2030 comparativ cu 2020.

 

Cele mai grav lovite vor fi firmele din America de Nord, inclusiv Tyson Foods Inc. si producatorul de oua Cal-Maine Foods Inc., pentru care marjele de profit ar urma sa scada cu 11% in medie. Si alti mari producatori mondiali de carne, precum grupul brazilian JBS SA si cel chinez WH Gr oup Ltd., vor fi si ei afectati, potrivit FAIRR.

 

Prognozele FAIRR au la baza ipoteza ca temperatura medie globala va creste cu doua grade Celsius pana in 2100. Conform acestui scenariu, si fara modificari, jumatate din cele 40 de mari companii producatoare de carne ar urma sa inregistreze pierderi operationale in 2030.

 

"Este foarte multa valoare in pericol. Vrem ca investitorii sa aiba o voce clara" atunci cand vine vorba sa ii convinga pe producatorii de carne sa evalueze si sa gestioneze riscurile unor temperaturi mai mari asupra lanturilor lor de aprovizionare si a profitabilitatii lor, a declarat directorul executiv de la FAIRR, Maria Lettini.

 

Un raport recent al Grupului interguvernamental de experti asupra evolutiei climei al ONU, Giec, avertizeaza ca incalzirea globala va atinge pragul de 1,5 grade Celsius prin comparatie cu era preindustriala la orizontul anilor 2030 - 2035, timp ce temperatura a crescut deja, in medie, cu aproape 1,2 grade Celsius.

 

Producatorii de carne sunt vulnerabili la schimbarile climatice pentru ca aprovizionarea lor cu nutreturi precum porumb si soia boabe poate fi afectata de excesul de caldura, seceta si precipitatii insuficiente.

 

In prezent, doar sase dintre cele 40 de mari companii analizate deruleaza analize cu privire la efectele schimbarilor climatice. "Multe companii nu au analize cu privire la schimbarile climatice. Cu siguranta, acesta este ceva ce vom cere in angajamentele noastre", a declarat Tovia Rosner, care gestioneaza Allianz Global Investors' Food Security Fund, cu active sub administrare in valoare de 69 de milioane de dolari.

 

Posibilul impact asupra profiturilor marilor producatorii de carne si lactate are legatura in principal cu costurile mai mari legate de schimbarile climatice, costuri care sunt prognozate sa creasca cu peste 9%, in medie, in 2030 comparativ cu 2020, potrivit FAIRR. Din aceasta majorare, 5% are legatura cu preturile mai mari la nutret si 4% cu taxele pe carbon pentru emisiile poluante ale animalelor. FAIRR a sugerat ca marii producatorii de carne si lactate pot sa reduca riscurile prin diversificarea produselor, utilizarea unor nutreturi alternative si reorientarea portofoliilor lor spre alternativele pe baza de plante.

 

Grupul global de investitori FAIRR a fost infiintat de Fundatia Jeremy Coller, director de investitii la fondul de private equity Coller Capital. FAIRR se descrie ca o retea de investitori care creste gradul de constientizare a riscurilor si oportunitatilor de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) generate de productia intensiva de animale.



Poti fi interesat si de