Profitul restaurantelor din Romania a scazut anul trecut pentru prima oara de la pandemie, cu 12%
Miercuri, 14 August 2024

Miercuri, 14 August 2024
Analiza arata ca putin peste 27.000 de restaurante, baruri, catering si alte servicii de alimentatie figurau drept active in Romania, anul trecut. Evolutia din 2022 in 2023 arata cea mai mica crestere anuala a numarului de firme active, inregistrata din 2008 pana acum, de 2% (de la 26.611 in 2022, la 27.045 firme active in 2023), se mentioneaza intr-un comunicat.
Daca dupa pandemie s-au inregistrat cresteri de peste 11%, chiar 12% de la an la an, 2023 s-a dovedit a fi un an mai dificil pentru industria HoReCa, sustine Bookingham.
"In opinia mea, cresterea atat de mica a numarului de restaurante active in 2023 are doua motive si ambele tin de factorul legislativ: incertitudinea legislativa si lipsa de predictibilitate a unor norme clare de functionare a industriei ospitalitatii", a declarat Cristian Cristea, consultant HoReCa si manager general Hostalion Business School, citat in comunicat.
Analiza semnaleaza ca profitul restaurantelor din Romania a fluctuat de-a lungul anilor. In 2009, criza financiara s-a facut vizibila si in domeniul HoReCa, printr-o scadere de 16%. Din 2013, profitul a ajuns din nou pe plus, in 2015 inregistrand cea mai mare crestere dintotdeauna - de 153% fata de anul anterior. Profitul a evoluat constant pana in anul pandemic, cand a scazut brusc cu 40% - o diferenta de peste 200 milioane de euro fata de anul 2019. O analiza realizata in 2021 arata ca profitul net al firmelor din HoReCa aflate pe plus, a scazut cu 47% in acea perioada.
Totusi, odata cu ridicarea restrictiilor, vanzarile din restaurante, baruri si cafenele au crescut semnificativ in 2021 - cu 57% fata de anul anterior, Romania inregistrand cea mai semnificativa majorare din Uniunea Europeana. 2023 este primul an dupa pandemie cand profitul restaurantelor a scazut din nou, cu 12% fata de 2022.
"Uitandu-ne la datele de mai sus, ne gandim la trei lucruri care s-au intamplat in 2023: cresterea TVA-ului la anumite materii prime, cresterea salariului minim si modificarea taxei pe bauturile dulci. Toate aceste modificari au avut un impact intre 3-5 % asupra restaurantelor; impact care e vizibil direct in profitabilitate", afirma Cristian Cristea.
Potrivit datelor din studiu, pandemia a provocat o scadere semnificativa a numarului de angajati (- 7%). Aceasta s-a redresat in anii urmatori, cu o crestere de 2% in 2021 si de 15% in 2022. Chiar daca in 2023 cresterea a incetinit (1%), ea continua sa fie relevanta in contextul in care profitul restaurantelor a scazut, subliniaza sursa citata.
In topul celor mai profitabile orase din Romania, Bucurestiul a condus detasat in 2023, atat la numarul de restaurante active (3,309), cat si la capitolul profit (circa 225 milioane de euro) si numar de angajati (34.427).
Cluj-Napoca s-a situat pe locul 2, cu un profit de aproape 7 ori mai mic decat Capitala - circaˆ 33,5 milioane de euro. Litoralul e pe podium, restaurantele din Constanta inregistrand in 2023 profituri de circaˆ 33,2 milioane de euro. In top 5 se mai afla si capitala Moldovei - Iasiulˆ (circa 21,4 milioane de euro), precum si Timisoara (circaˆ 21,2 milioane de euro).
Desi Iasiul si Brasovul au avut aproximativ acelasi numar de restaurante active in 2023 (Iasi - 400 vs Brasov - 459), diferenta de profit a fost de aproape 5 milioane de euro in favoarea moldovenilor (Iasi - circaˆ 21,4 milioane de euro vs. Brasov circa 16,7 milioane de euro), subliniaza sursa mentionata.
Alte orase care s-au facut remarcate in top au fost Voluntari si Floresti. Voluntari e pe locul 12 in topul profitului, cu circaˆ 6,7 milioane de euro si 133 de firme active in 2023, depasind orase mai mari din Romania, precum Galati (circa 5 milioane de euro), Ploiesti (circa 4,2 milioane de euro) sau Arad (6,2 milioane de euro).
Aceeasi situatie apare si in cazul Florestiului, care, cu 116 localuri active, a inregistrat anul trecut un profit de peste 3 milioane de euro. O posibila explicatie pentru aceste sume ar putea fi proximitatea fata de marile orase - Bucuresti si Cluj-Napoca - si prezenta mall-urilor cu zonele de food court, sustin autorii analizei.
Bookingham a colectat datele firmelor active cu cod CAEN 56XX, care si-au depus bilantul pe Lista Firme pana la data de 8 iulie 2024. Acest cod CAEN cuprinde restaurantele, barurile, cateringul si alte servicii de alimentatie. Nu au fost incluse in analiza date despre hoteluri.
Suma plătită este în valoare de 53,76 milioane de lei şi se acordă de la bugetul de stat, p...
Anunțul de suspendare, postat pe site-ul oficial al vămilor, nu a precizat motivul deciziei sau d...
În mai puțin de șase luni de la implementarea a cinci inițiative menite să asigure un număr...