Profitabilitatea din industria HoReCa a fost cu 60% mai mica, in 2021
Miercuri, 28 Septembrie 2022

Miercuri, 28 Septembrie 2022
"Industria ospitalitatii din Romania a aratat foarte multa rezilienta, in sensul in care incasarile din 2021 au atins acelasi nivel ca si cele din anul 2019, cel mai bun an pentru aceasta industrie , dar trebuie sa luam in considerare ca in realitate, de fapt, luand in considerare inflatia aferenta anului 2020, respectiv 2021, incasarile sunt mai mici cu 10%. Totodata, daca luam in considerare si cresterea preturilor la utilitati, respectiv la materii prime, profitabilitatea practic este cu 60% mai mica in comparatie cu anul 2019", a afirmat Mischie, la Conferinta Nationala a Industriei Ospitalitatii.
Intrebat de jurnalisti despre impactul cresterilor de preturi la utilitati, el a admis ca exista un program prin care autoritatile au plafonat pretul la utilitati, insa acesta e plafonat la "de 3 ori mai mare sau 4 ori mai mare".
"Nu vreau sa imi imaginez ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost lasate la liber. Ne asteptam ca in perioada urmatoare sa apara programe de plafonare a preturilor sau de sustinere inclusiv a companiilor mari. Companiile mari, care sunt mari angajatori, practic sufera din acest punct de vedere...Evident ca am pus aceasta problema la intalnirea pe care am avut-o cu prim-ministrul si exista pe lista noastra de lucru un program de ajutorare sau de plafonare a preturilor pentru operatorii mari, pentru companiile mari din aceasta industrie...Din pacate, schema nu este inca gata si nu, nu va pot spune. Nu suntem gata de finalizare", a sustinut vicepresedintele HORA.
Potrivit acestuia, in discutia cu premierul reprezentantii industriei au reclamat lipsa ajutorului acordat de stat pentru 2021, an in care industria a fost restrictionata partial. Companiile din domeniu nu au putut desfasura activitatea economica, iar programul HoReCa 2 nu a mai fost aplicat intrucat "s-a terminat cadrul COVID".
"Urmeaza ca acestea sa acceseze un alt cadru, Ucraina, care va presupune o compensare din punct de vedere al cresterii preturilor la energie si la materii prime", a sustinut el.
In alta ordine de idei, Mischie a atras atentia asupra faptului ca orice crestere de pret la materii prime sau utilitati se va resimti si in tarife.
"Deci, practic, restaurantele tin pasul cu cresterea preturilor furnizorilor. Noi astazi suntem un business de tip pany business, deci nu avem o profitabilitate mare. In industrie vorbim de cateva procente profitabilitate. Orice crestere de pret, indiferent ca vorbim de cresterea pretului la materii prime sau la utilitati, te duce de la 0 plus la 0 minus, deci pune in pericol afacerea. Preturile in restaurante urmeaza de fapt preturile pe care producatorii, respectiv furnizorii le au catre restaurante, deci vor tine pasul in acest sens", a afirmat Daniel Mischie.
In opinia acestuia, si masa de Revelion va fi mai scumpa cu 20-30% fata de cea de anul trecut.
Referitor la criza de personal din industrie, vicepresedintele HORA a mentionat ca sunt adusi muncitori din Asia, dar problema intampinata de companii este durata acestui proces, de 9 luni - 1 an.
"Incertitudinile geopolitice şi războiul comercial al lui Donald Trump reprezintă o provocare pen...
Datele prezentate recent nu lasă loc de îndoială: anul financiar 2024 s-a încheiat cu...
Conform datelor actuale de la Biroul de Statistică al Danemarcei, efectivul de porci din Danemarc...