Produsele traditionale trebuie reatestate din septembrie

Produsele traditionale trebuie reatestate din septembrie


La nivelul judetului Caras-Severin, sunt inregistrate 34 de produse traditionale, care, insa, vor trebui reatestate incepand cu luna septembrie, a declarat pentru Agerpres, Mariana Brujan, sef serviciu in cadrul Directiei Judetene pentru Agricultura.

prod-tradit1La nivelul judetului Caras-Severin, sunt inregistrate 34 de produse traditionale, care, insa, vor trebui reatestate incepand cu luna septembrie, a declarat pentru Agerpres, Mariana Brujan, sef serviciu in cadrul Directiei Judetene pentru Agricultura.


'La sfarsitul anului 2013, a fost publicat Ordinul 724, privind atestarea acestora, fapt care a dus, la data intrarii in vigoare a noului ordin, la abrogarea celui vechi (690/2004). Atestatele eliberate raman valabile pana la data de 11 septembrie 2014. Eliberarea unui nou tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea caietului de sarcini si a spatiului destinat productiei, care se depune la Directia pentru Agricultura Judeteana', a precizat Mariana Brujan.

Produsul atestat traditional trebuie sa satisfaca asteptarile consumatorilor, fiind fabricat din materii prime locale. Reteta trebuie, de asemenea, sa fie una traditionala, specifica locului de prelucrare, iar in procesul de obtinere va avea si operatiuni de prelucrare manuala, toate acestea dovedind un mod de lucru traditional, explica Mariana Brujan.

Printre produsele atestate ca fiind traditionale se numara rachiul de mere si de prune din Banatul Montan, salata traditionala banateana din bureti de fag, zacusca traditionala de ciuperci, telemeaua alba de oaie de Ramna, branza telemea de Sosdea, virsli, mititeii, sangeretele afumat, sunca de casa afumata de Bocsa, painea alba de Soceni si mai multe prajituri resitene.



Poti fi interesat si de