Produsele traditionale din peste, mai scumpe de anul viitor

Produsele traditionale din peste, mai scumpe de anul viitor


Singurul agent economic din judetul Tulcea care produce si comercializeaza produse piscicole din Delta Dunarii, fabricate in baza unor retete traditionale recunoscute la nivel national si european, va majora, incepand de anul viitor, tarifele practicate pentru produsele proprii, pentru prima data de la debutul crizei sanitare.

Directorul societatii, Dan Buhai, a declarat ca in timpul pandemiei vanzarile au crescut, dar profitul a scazut.

 

'Vanzarile pe retail au crescut in general, pentru ca s-au inchis unitati din Horeca, dar s-a diminuat profitul, deoarece au aparut costuri suplimentare bazate pe reducerea timpului de lucru. Avem o pauza de o ora intre doua ture si nu avem cand sa recuperam aceasta ora in care spatiile se igienizeaza, iar turele nu se intalnesc. La capitolul cheltuieli, au aparut materiale de igiena, masti, dezinfectanti, echipamente de masurare a temperaturii si pot sa va spun ca noi am cumparat si suplimente sa le dam angajatilor in permanenta pentru a le creste imunitatea', a afirmat directorul societatii.

 

Chiar si in contextul cresterii costurilor de productie cu pana la 20%, costuri care nu includ efectul majorarii pretului la energia electrica sau la gaz, tarifele practicate pentru produsele proprii nu au crescut.

 

'La energia electrica a fost lovitura. Peste costurile survenite ca urmare a pandemiei, au aparut aceste cresteri neasteptate si incredibil de mari ale energiei electrice. In industria alimentara se lucreaza cu depozitare frig, iar la afumare avem nevoie de gaze. Nu ne dam seama inca de impact, dar cred ca o sa reduca si mai mult zona de profit. Nu am modificat preturile practicate, pentru ca lucram cu retele de retail care foarte greu ar accepta in cursul anului modificari de pret. Am incercat sa mentinem preturile de livrare negociate la inceput anului, dar de anul viitor vom solicita cresteri de 10-15%', a mentionat directorul Dan Buhai.

 

Societatea pe care o conduce numara circa 140 de angajati si produce anual 350 de tone de peste prelucrate in 16 produse, sub forma de produse marinate, afumate, congelate si salate de icre, majoritatea fiind atestate ca produse traditionale. Alte trei produse, scrumbia de Dunare afumata, salata de icre de stiuca de Tulcea si salata traditionala cu icre de crap au primit atestate europene de calitate.

 



Poti fi interesat si de