Produsele agricole din UE vor intra pe piata japoneza
Vineri, 14 Decembrie 2018
Vineri, 14 Decembrie 2018
Acordul de parteneriat economic UE-Japonia va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care intreprinderile din UE care exporta in Japonia le platesc anual si care se ridica la un miliard de euro, precum si o serie de obstacole reglementare persistente, de exemplu in cazul exportului de autoturisme. Acordul va deschide, de asemenea, piata japoneza, de 127 de milioane de consumatori, unor produse agricole importante din UE si va spori oportunitatile de export ale UE in multe alte sectoare.
In plus, acordul va intensifica cooperarea dintre Europa si Japonia in diverse domenii, va reafirma angajamentul comun al celor doua parti fata de dezvoltarea durabila si va include, in premiera, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.
Acordul de parteneriat economic UE-Japonia va intra in vigoare la 1 februarie 2019. Din acel moment, intreprinderile, agricultorii, lucratorii si consumatorii din UE vor incepe sa profite de avantajele comertului mai simplu si mai rapid dintre UE si Japonia.
Acordul comercial negociat de Comisie este primul care include o trimitere explicita la Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. El va crea o zona de liber schimb, cuprinzand 635 de milioane de oameni si aproape o treime a PIB-ului mondial. Acordul de parteneriat strategic este primul acord-cadru bilateral incheiat vreodata intre UE si Japonia.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat in acest sens: „La aproape cinci secole dupa ce europenii au stabilit primele relatii comerciale cu Japonia, intrarea in vigoare a Acordului de parteneriat economic UE-Japonia va aduce relatiile noastre comerciale, politice si strategice la un cu totul alt nivel. Imi exprim aprecierea fata de votul Parlamentului European, care consolideaza mesajul fara echivoc al Europei: impreuna cu partenerii si prietenii apropiati, precum Japonia, vom apara in continuare comertul liber, reciproc avantajos si bazat pe norme. Si, dincolo de vorbe sau intentii, acest acord va aduce beneficii semnificative si concrete intreprinderilor si cetatenilor din Europa si Japonia”.
La randul sau, Cecilia Malmstrom, comisarul pentru comert, a afirmat: „Sunt extrem de multumita de votul Parlamentului. Parteneriatul nostru economic cu Japonia - cea mai mare zona de liber schimb negociata vreodata - se apropie de infaptuire. El va aduce avantaje clare intreprinderilor noastre, agricultorilor, furnizorilor de servicii si nu numai. Avantajele se asociaza angajamentului ambelor parti de a respecta cele mai inalte standarde pentru lucratori, consumatori si mediu. Iata o veste buna pentru UE si pentru toti sustinatorii unui sistem comercial international deschis si echitabil”.
Acordul vizeaza in special: eliminarea taxelor vamale aplicate de Japonia pentru multe branzeturi, precum Gouda si Cheddar (care sunt in prezent de 30%), precum si pentru exporturile de vin (acum in medie de 15%); cresterea substantiala a exporturilor de carne de vita din UE si deschiderea de noi oportunitati pentru exportul de produse din carne de porc.
De asemenea, va fi asigurata in Japonia protectia a peste 200 de indicatii geografice (IG) si produse culinare europene de inalta calitate, precum si protectia unor anumite IG japoneze in UE si vor fi eliminate tarifele la produsele industriale din sectoarele in care UE este foarte competitiva, cum ar fi produsele cosmetice, produsele chimice, textilele si imbracamintea.
Acordul include si un capitol amplu despre comert si dezvoltarea durabila, fixeaza standarde foarte ridicate in materie de forta de munca, siguranta, protectia mediului si a consumatorilor, consolideaza angajamentele UE si ale Japoniei cu privire la dezvoltarea durabila si la schimbarile climatice si protejeaza pe deplin serviciile publice. El include si un capitol referitor la intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), deosebit de relevant, intrucat 78% dintre exportatorii actuali catre Japonia sunt intreprinderi mai mici.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...