Productia de porci va creste in ritm scazut in 2022

Productia de porci va creste in ritm scazut in 2022


Anul 2022 va veni cu o crestere redusa a productiei de carne de porc, deoarece piata globala este inca influentata de criza COVID-19 si de tendintele macroeconomice, potrivit celui mai recent raport trimestrial al Rabobank.

Costurile de productie au crescut in acest an si o majorare a preturilor nu stimuleaza cererea, in special in tarile sensibile din punct de vedere financiar, scrie EuroMeatNews.com

 

Consumul de carne de porc este de asteptat sa scada si in 2022 si asa se va intampla si cu evolutia productiei. In acelasi timp, pietele care au inregistrat o scadere a preturilor carnii de porc trebuie sa faca fata ofertei excesive care rezulta din productia din acest an si un comert mai slab. Scaderea rapida a preturilor si pierderile rezultate producatorilor de pe unele piete vor incetini cresterea efectivelor in 2022, contribuind la imbunatatirea sanatatii animalelor si la reducerea impactului pestei porcine africane. De atunci, preturile s-au stabilizat, dar raman cu mult sub nivelul maxim, se arata in raport.

 

China este cel mai mare producator de porci din lume si, de asemenea, cel mai mare importator, deoarece tara se lupta cu PPA de mai bine de 3 ani. Producatorii chinezi au raspuns la cresterea costurilor si la amenintarea continua a focarelor de PPA reducand efectivele, conducand astfel preturile la porci la noi recorduri minime si fortand producatorii cu costuri ridicate sa iasa de pe piata. Cererea ramane slaba, limitata de restrictiile impuse din cauza pandemiei in sectorul de servicii alimentare. Ca raspuns la aceasta incetinire, China continua sa limiteze importurile in efortul de a echilibra oferta. Rabobank se asteapta ca proviziile de carne de porc sa ramana suficiente dupa reducerea efectivelor si repopularea anterioara, dar aprovizionarea ar putea fi insuficienta in cazul in care tendintele economice se imbunatatesc.

 

In UE, cel mai mare furnizor de carne de porc de pe piata chineza, preturile medii au scazut deja cu 24% din cauza cererii reduse din China. Producatorii din Germania si Tarile de Jos lichideaza efectivele si se asteapta sa reduca productia in lunile urmatoare. Intre timp, Spania si Danemarca isi vor creste efectivele de porci, dar intr-un ritm mai lent decat in ??ultimii doi ani.

 

Rezervele de porci din SUA vor ramane limitate pana la inceputul anului 2022, dar vor fi mai ridicate in comparatie cu nivelurile din anul precedent. Chiar si asa, costurile in crestere si constrangerile de reglementare suplimentare ar putea sa modereze planurile de expansiune, la fel si constrangerile de ambalare agravate de disponibilitatea fortei de munca. Se preconizeaza ca cererea interna va incetini pe masura ce costurile mai mari sunt transferate catre consumatori, cresterea exporturilor actionand ca un tampon binevenit.

 

Producatorii brazilieni raman optimisti, in ciuda unei cresteri de 34% a costurilor pentru furaje, iar vanzarile pe pietele de export raman puternice. Analistii se asteapta la o crestere anuala de 5,5% a productiei de carne de porc, cu o crestere suplimentara anticipata in 2022.



Poti fi interesat si de