Productia de porci din UE a crescut cu 2% anul trecut, depasind 23 mil. tone de carne
Vineri, 25 Martie 2022

Vineri, 25 Martie 2022
Producatorii de porci din UE au incheiat anul 2021 cu o crestere de 2% a productiei, ajungand la un total de 23,4 milioane de tone de carne de porc din 250 de milioane de porci sacrificati, scrie EuroMeatNews.com.
Comertul a incetinit in a doua jumatate a anului, in principal cu China. Productia a scazut in Germania (-3%) fata de anul precedent, a ramas stabila in Polonia si Franta, dar a crescut in Tarile de Jos (+3%), Danemarca (+8%) si Spania (+4%). Acest lucru a asigurat primul loc al Spaniei in productia europeana de carne de porc, la 5,2 milioane de tone, in mare parte sustinuta de exporturi, China fiind o piata foarte importanta. Cu toate acestea, in 2022, Spania trebuie sa caute alte piete de export in intreaga lume, intrucat China a anuntat ca va ajunge la autosuficienta la carnea de porc in acest an.
„Cresterea actuala a preturilor la porci din UE ar putea fi de scurta durata. In timp ce populatia de porci din UE a scazut de la an la an in decembrie, cea mai mare parte a scaderii a fost la porcii mai grei, si mai putin a purceilor. De asemenea, se crede ca unii porci au fost tinuti in asteptarea cresterii preturilor, inasprind si mai mult aprovizionarea actuala prin intarzierea sacrificarii. Daca se va dovedi ca producatorii din UE s-au retinut doar pentru un timp, atunci deficitul actual de porci de sacrificare s-ar putea reduce in curand. Daca rapoartele privind aprovizionarea cu carne de porc pe piata UE sunt, de asemenea, adevarate, impreuna acesti factori ar insemna o reducere a preturilor la porc in UE", a comentat analistul principal AHDB Duncan Wyatt.
Cu toate acestea, de cealalta parte a ecuatiei, cresterea cererii in 2022 este probabil sustenabila si ar putea merge in mare masura pentru a absorbi un produs care pana de curand fusese destinat Chinei. Cererea din UE ar trebui doar sa revina la nivelurile de la inceputul anului 2019 pentru a face acest lucru. Piata europeana a consumat carnea de porc inainte si poate face asta din nou, desi ar trebui sa fim atenti la inflatia preturilor de pretutindeni si la disponibilitatea consumatorilor de a plati. Deocamdata, rapoartele sugereaza ca preturile mai mari la poarta fermei si alte costuri mai mari din lantul de aprovizionare, care sunt transferate, nu descurajeaza inca vanzarile de carne de porc, a mai spus analistul.
Criza din sectorul porcin estonian se intensifică. Administrația Estoniană pentru Agricultură și ...
Suma plătită este în valoare de 53,76 milioane de lei şi se acordă de la bugetul de stat, p...
Anunțul de suspendare, postat pe site-ul oficial al vămilor, nu a precizat motivul deciziei sau d...