Productia de porci din UE a crescut cu 2% anul trecut, depasind 23 mil. tone de carne

Productia de porci din UE a crescut cu 2% anul trecut, depasind 23 mil. tone de carne


Pe piata UE au fost produse 23,4 milioane de tone de carne de porc, dar semnele de scadere a efectivelor de porci sunt vizibile in unele tari.

Producatorii de porci din UE au incheiat anul 2021 cu o crestere de 2% a productiei, ajungand la un total de 23,4 milioane de tone de carne de porc din 250 de milioane de porci sacrificati, scrie EuroMeatNews.com.

 

Comertul a incetinit in a doua jumatate a anului, in principal cu China. Productia a scazut in Germania (-3%) fata de anul precedent, a ramas stabila in Polonia si Franta, dar a crescut in Tarile de Jos (+3%), Danemarca (+8%) si Spania (+4%). Acest lucru a asigurat primul loc al Spaniei in productia europeana de carne de porc, la 5,2 milioane de tone, in mare parte sustinuta de exporturi, China fiind o piata foarte importanta. Cu toate acestea, in 2022, Spania trebuie sa caute alte piete de export in intreaga lume, intrucat China a anuntat ca va ajunge la autosuficienta la carnea de porc in acest an.

 

„Cresterea actuala a preturilor la porci din UE ar putea fi de scurta durata. In timp ce populatia de porci din UE a scazut de la an la an in decembrie, cea mai mare parte a scaderii a fost la porcii mai grei, si mai putin a purceilor. De asemenea, se crede ca unii porci au fost tinuti in asteptarea cresterii preturilor, inasprind si mai mult aprovizionarea actuala prin intarzierea sacrificarii. Daca se va dovedi ca producatorii din UE s-au retinut doar pentru un timp, atunci deficitul actual de porci de sacrificare s-ar putea reduce in curand. Daca rapoartele privind aprovizionarea cu carne de porc pe piata UE sunt, de asemenea, adevarate, impreuna acesti factori ar insemna o reducere a preturilor la porc in UE", a comentat analistul principal AHDB Duncan Wyatt.

 

Cu toate acestea, de cealalta parte a ecuatiei, cresterea cererii in 2022 este probabil sustenabila si ar putea merge in mare masura pentru a absorbi un produs care pana de curand fusese destinat Chinei. Cererea din UE ar trebui doar sa revina la nivelurile de la inceputul anului 2019 pentru a face acest lucru. Piata europeana a consumat carnea de porc inainte si poate face asta din nou, desi ar trebui sa fim atenti la inflatia preturilor de pretutindeni si la disponibilitatea consumatorilor de a plati. Deocamdata, rapoartele sugereaza ca preturile mai mari la poarta fermei si alte costuri mai mari din lantul de aprovizionare, care sunt transferate, nu descurajeaza inca vanzarile de carne de porc, a mai spus analistul.



Poti fi interesat si de