Productia de peste a Romaniei este de 20.000 de tone pe an, mult sub potential

Productia de peste a Romaniei este de 20.000 de tone pe an, mult sub potential


Romania produce in jur de 20.000 de tone de peste pe an, dar are posibilitatea de a realiza 50.000 - 60.000 de tone, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Targul Pescaresc de toamna, eveniment organizat in curtea institutiei.

"Dumneavoastra stiti ca sectorul acesta este predilect si am spus-o de fiecare data: romanii sa manance mai mult peste decat cormoranii. Pentru ca, din nefericire, la aceasta data si sper sa se valideze in Parlamentul Romaniei acea initiativa, in asa fel incat se reducem populatiile de cormorani pentru a putea satisface consumul in Romania, intrucat la aceasta data noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de peste in tara, fata de posibilitatile pe care le avem de a realiza peste 50.000 - 60.000 de tone de peste. Iata ca acest raport trebuie sa ne ingrijoreze, motiv pentru care am dat acel semnal cunoscut de dumneavoastra, multiplicat pe ecranele de televiziune si nu numai, in asa fel incat sa intelegem o data pentru totdeauna ca este nevoie sa punem regulile in domeniu in asa fel incat ecosistemul sa ramana in echilibru cu interesul uman in centrul lui", a declarat Petre Daea.

 

Intrebat daca a inceput vanatoarea de cormorani, seful MADR a afirmat ca aceasta a inceput in urma prevederilor legale pe care le-a elaborat Parlamentul Romaniei, "dar este o vanatoare secventiala, intrucat exista numai pentru o perioada, intr-un anumit interval de timp".

 

"A fost si perioada aceasta pandemica, cand focul de arma nu putea sa se auda in directia pasarilor acestea ihtiofage care ne creeaza mari probleme", a subliniat ministrul Agriculturii. Acesta a negat faptul ca pestele este un lux pentru romani, mentionand insa ca este greu de procurat.

 

"Nu, nu este un lux pentru romani, este rar si mic, pentru ca nu-l avem noi de unde sa-l luam. (...) Intr-o dimineata, pe la orele 6:10 cand am ajuns la minister, am citit un mail al unei persoane pe care o respect si care ma intreba "de ce sunt atat de inversunat impotriva cormoranilor pentru ca nu mi-a luat pestele din frigider", iar eu am zis ca mi l-a luat inainte de a-l introduce in frigider. Am frigiderul gol. De aceea trebuie sa interpretam cum se cuvine aceasta secventa. Insa, revenind la preocuparea zilei si la imaginea aceasta pe care dumneavoastra o vedeti de respect pentru consumul de peste in Romania si de efortul pe care-l fac piscicultorii in acest domeniu, trebuie si ei sa poata sa beneficieze de rezultatul muncii lor si noi sa putem folosi produsele pe care ar trebui si firesc sa le gasim in consumul zilnic, pentru ca este o hrana foarte sanatoasa si merita sa o avem", a explicat Daea.

 

In ceea ce priveste redeschiderea Bursei de Peste de la Tulcea, ministrul Agriculturii a subliniat ca si aici vom vedea "lucruri importante si actiuni concrete in asa fel incat lucrurile sa functioneze".

 

Petre Daea a deschis sambata Targul Pescaresc de toamna, organizat in curtea ministerului. El a facut un tur al targului, a cumparat produse de la standurile producatorilor, a baut must si a dat flori jurnalistelor prezente la eveniment.Poti fi interesat si de