Productia de carne romaneasca de pasare a crescut cu 9,3%, cea de porc a scazut cu 8%

Productia de carne romaneasca de pasare a crescut cu 9,3%, cea de porc a scazut cu 8%


Productia de carne de pasare a Romaniei s-a majorat in luna mai 2023 cu 9,3%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, si cu aproape 19% fata de luna precedenta, totalizand 48.775 tone, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Datele statistice arata ca in luna mai 2023 au fost sacrificate 28,898 milioane de pasari, in crestere fata de mai 2022 (26,359 milioane capete) si fata de aprilie 2023 (23,886 milioane capete).

 

In ceea ce priveste productia de carne de bovine, aceasta a totalizat in luna mai a acestui an 6.584 tone, fiind in scadere usoara cu 0,9% fata de mai 2022, cand a fost inregistrata o productie de 6.644 tone carcasa. Fata de de aprilie 2023, cand s-au consemnat 6.885 tone carcasa, scaderea a fost de 4,37%.

 

In perioada analizata, numarul bovinelor sacrificate a ajuns la 40.000 de capete, fata de 41.000 capete, atat in luna mai 2022 cat si in aprilie 2023.

 

Potrivit datelor INS, si productia de carne de porc s-a diminuat cu circa 8%, de la 26.460 tone carcasa in mai 2022, la 24.336 tone in mai 2023. In luna aprilie 2023 s-a inregistrat o productie de 26.649 tone de carne de porc in carcasa.

 

In mai 2023 au fost sacrificati 279.000 porci, in scadere fata de mai 2022 (291.000 capete) si fata de luna precedenta - aprilie 2023 - 299.000 de capete.

 

Productia de carne de ovine si caprine a inregistrat un recul de 5,1%, de la 4.776 tone in mai 2022, la 4.531 tone carcasa in mai 2023, iar fata de aprilie 2023 s-a consemnat o scadere cu 90% (46.167 tone), avand in vedere consumul crescut de carne de ovine/caprine din perioada Sarbatorilor Pascale.

 

In mai 2023 au fost sacrificate 452.000 de oi si capre, in scadere fata de cele 498.000 capete in aceeasi luna a anului trecut. In luna aprilie 2023, numarul ovinelor si caprinelor sacrificate a totalizat 4,48 milioane de capete.



Poti fi interesat si de