Productia de carne de vita din UE a ajuns la 2,7 milioane de tone, in primele cinci luni

Productia de carne de vita din UE a ajuns la 2,7 milioane de tone, in primele cinci luni


Cu o crestere usoara de doar 0,2% fata de anul trecut, productia de carne de vita din UE a ramas stabila, in primele cinci luni ale anului, conform celui mai recent raport Eurostat.

Scaderi mari s-au inregistrat in mai multe tari, cum ar fi Irlanda, Germania si Suedia, scrie EuroMeatNews.com.

 

Pana la sfarsitul lunii mai, au fost produse 2,7 milioane de tone de carne de vita in UE. Productia a fost limitata in primele doua luni ale anului, in special in ianuarie, dar acest lucru a fost compensat de cresterea productiei din martie pana in mai.

 

Privind datele pe tari, Spania a obtinut cea mai mare crestere efectiva a productiei de carne de vita in acest interval (+17.000 de tone), urmata de Franta (+10.000 de tone) si Portugalia (+3.000 de tone). Italia si Polonia au avut si ele o productie mai mare.

 

Pe de alta parte, productia mai mica au inregistrat Irlanda (-17.000 tone), Germania si Suedia (ambele -5.000 tone). Olanda si Belgia au produs, de asemenea, mai putin de la an la an.

 

„Privind numarul de bovine sacrificate, un total de 9,2 milioane de capete au fost procesate in blocul comunitar intre ianuarie-mai (inclusiv), in crestere cu 0,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In mod surprinzator, Spania a condus topul (+63.000 de capete) ), urmata de Italia (+31.000 de capete) si Franta (+23.000 de capete). Declinurile au venit din Irlanda (-43.000 de capete), Turcia (-20.000 de capete) si Suedia (-17.000 de capete)", a comentat Hannah Clarke, analist AHDB.

 

Comisia Europeana prognozeaza ca productia de carne de vita va scadea cu 1,4% in 2021 in general, partial din cauza scaderii efectivelor de bovine. In consecinta, se preconizeaza ca importurile de carne de vita din UE vor creste cu 8% pe ansamblu. Potrivit datelor Eurostat, importurile de carne de vita din UE pentru ianuarie-mai au scazut in prezent cu 19% de la an la an. CE se asteapta ca importurile sa creasca in a doua jumatate a anului, si datorita cresterii activitatii serviciilor alimentare.

 



Poti fi interesat si de