Productia de carne de porc a Romaniei a scazut de trei ori in ianuarie

Productia de carne de porc a Romaniei a scazut de trei ori in ianuarie


Productia de carne de porc a Romaniei a scazut de aproape trei ori in ianuarie 2021, de la 82.046 tone in luna decembrie 2020, la 27.617 tone carcasa, dar a fost in usoara crestere, cu 1,8%, fata de aceeasi perioada a anului 2020, cand a fost consemnata o cantitate de 27.130 tone, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

In prima luna din acest an, au fost sacrificati 305.000 de porci, de trei ori mai putini decat in decembrie 2020 (893.000 de capete), o luna in care consumul de carne de porc, conform traditiei, creste considerabil. Fata de luna ianuarie a anului trecut, sacrificarile de porcine au crescut cu doua procente.

 

Potrivit datelor INS, productia de carne de bovine a totalizat 7.437 tone, in luna ianuarie 2021, fiind in scadere cu 27% fata de decembrie 2020, cand a fost inregistrata o productie de 10.187 tone, dar in crestere cu 15,1% fata de ianuarie 2020 (6.641 tone). Numarul bovinelor sacrificate a ajuns la 44.000 de capete, mai putin fata de luna anterioara (61.000 de capete in decembrie 2020), dar in crestere cu 12,8% comparativ cu luna similara a anului trecut (39.000 capete).

 

In ceea ce priveste productia de carne de ovine si caprine obtinuta in luna ianuarie a acestui an, statistica oficiala arata o crestere fata de ianuarie 2020, de la 1.607 tone, la 1.751 tone, respectiv o majorare cu 9%. In comparatie cu decembrie 2020 s-a inregistrat o diminuare a productiei cu 68%, in acea luna fiind consemnata o productie de 5.466 tone carcasa ovine si caprine. Animalele sacrificate pe aceste specii au ajuns la 110.000 capete in prima luna din acest an, in crestere fata de luna ianuarie 2020 (106.000 capete), dar in scadere fata de decembrie 2020 (379.000 de capete).

 

De asemenea, productia de carne de pasare s-a diminuat cu 7,9%, in ianuarie 2021, la 37.821 tone carcasa, de la 41.080 tone in luna precedenta si cu 10,7% fata de ianuarie 2020, cand a fost consemnata o cantitate de 42.338 tone, releva datele INS.

 

In ianuarie a.c., au fost sacrificate 21,97 milioane de pasari, mai putine fata de luna decembrie 2020 (23,35 milioane de capete), dar si fata de aceeasi perioada din 2019, respectiv 24,03 milioane de exemplare.

 

Carnea de porc este cea mai consumata din Romania, inaintea carnii de pasare si de vita, insa din productia interna este acoperit doar 30% din consum, restul provenind din importuri, in special din schimburile intra-comunitare.

 

Conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a adus in primele noua luni din 2020 aproape 192.000 de tone de carne de porc din statele UE si din tari terte, pentru care s-au cheltuit 433,17 milioane de euro.



Poti fi interesat si de