Productia de carne a crescut in martie la toate speciile de animale si pasari

Productia de carne a crescut in martie la toate speciile de animale si pasari


Numarul sacrificarilor si greutatea in carcasa au crescut in martie 2021 la toate speciile de animale si pasari, comparativ cu luna precedenta, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Raportat la aceeasi luna din 2020, in martie numarul sacrificarilor a crescut la bovine si la ovine si caprine, iar la porcine si la pasari a scazut. Greutatea in carcasa a crescut la ovine si caprine, iar la bovine, la porcine si la pasari a scazut.

 

Astfel, in luna martie 2021, numarul bovinelor sacrificate a crescut cu 4,9%, iar greutatea in carcasa a scazut cu 4,5%, fata de aceeasi luna din 2020, dar raportat la februarie au crescut cu 7,5%, respectiv cu 1%.

 

La specia porcine, in luna martie s-au sacrificat cu 3,2% mai putine animale, iar productia de carne de porc consemnata a fost cu 2,1% mai mica fata de martie 2020. Comparativ cu luna anterioara, sacrificarile au crescut cu 12,2%, iar productia de carne de porc a fost cu 12,4% mai mare.

 

In ceea ce priveste sacrificarea ovinelor si caprinelor, datele INS arata o crestere cu 55,9% fata de martie 2020, greutatea in carcasa fiind cu 30,9% mai mare. Comparativ cu luna anterioara, sacrificarile au crescut de 4,4 ori, iar greutatea in carcasa de trei ori.

 

Potrivit datelor INS, sacrificarile de pasari au scazut cu 1,4% si productia de carne cu 3,2% fata de martie 2020, in timp ce, raportat la luna precedenta, au crescut cu 18,3%, respectiv cu 17,9%.

 

Greutatea medie in carcasa consemnata in luna martie 2021 a fost de 154,9 kilograme la bovine, 91,4 kilograme la porcine, 11 kilograme la ovine/caprine si 1,7 kilograme la pasari.

 

INS precizeaza ca datele lunare privind sacrificarile totale de animale si pasari sunt obtinute prin insumarea datelor provenite din cercetarea statistica lunara pentru unitatile industriale specializate (abatoare), care furnizeaza date privind productia de carne (numarul de capete sacrificate, greutatea in viu si greutatea in carcasa a acestora). Cercetarea statistica este de tip exhaustiv (datele se colecteaza de la circa 200 de operatori economici) si se adreseaza tuturor intreprinderilor din intreaga tara care au activitate principala sau secundara 'Productia si conservarea carnii'. De asemenea, sunt folosite si estimari ale sacrificarilor din afara abatoarelor, respectiv numarul de animale si pasari sacrificate si greutatea in viu a acestora realizate de specialistii directiilor agricole judetene ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 

Greutatea medie in carcasa reprezinta raportul dintre greutatea in carcasa totala si numarul de animale sau pasari sacrificate.



Poti fi interesat si de