Producatorul bucovinean Ioan Baciu vrea sa obtina protectie europeana pentru jambonul de porc si costita hituita

Producatorul bucovinean Ioan Baciu vrea sa obtina protectie europeana pentru jambonul de porc si costita hituita


Producatorul bucovinean Ioan Baciu din Fundu Moldovei, la sapte kilometri de Campulung Moldovenesc, a primit sambata atestatele pentru sapte produse traditionale din carne, realizate dupa retete vechi de peste 80 de ani, iar pentru doua dintre acestea, jambonul de porc si costita hituita, a nceput demersurile pentru a obtine si protectie europeana.

producatorul ioan-baciu1Producatorul bucovinean Ioan Baciu din Fundu Moldovei, la sapte kilometri de Campulung Moldovenesc, a primit sambata atestatele pentru sapte produse traditionale din carne, realizate dupa retete vechi de peste 80 de ani, iar pentru doua dintre acestea, jambonul de porc si costita hituita, a nceput demersurile pentru a obtine si protectie europeana.


"Suntem mostenitorii unor retete foarte vechi, traditionale si de mare calitate, pastrate de familia mea, care este o familie de macelari. Erau cei mai buni macelari din Bucovina. Ei au descris n aceste documente vechi de la 1930 toate produsele traditionale pe care le facea familia Baciu. Am atestat acum doar sapte produse, dar detinem mult mai multe retete. Acum am primit atestate pentru jambonul de porc, chisca, toba, costita hituita, muschiul copt n jar, muschiul haiducesc si carnati", a spus Ioan Baciu, aratand cu mandrie retetele produselor traditionale, ngalbenite de trecerea anilor, la targul organizat n acest weekend n curtea Ministerului Agriculturii.

Pentru ca preturile unor astfel de produse nu sunt chiar pentru buzunarul fiecarui roman, acestea pornind de la 25 de lei, dar ajungand si pana la 100 de lei/kg pentru o specialitate din carne de porc, producatorul a explicat ca un produs cu adevarat traditional "ntotdeauna trebuie sa scada n cantitate, nu sa creasca, prin procesul tehnologic pe care l aplici".
"Ele sunt mai scumpe pentru ca scad dupa ce aplici procesul tehnologic, dar sunt si de calitate. De exemplu, la costita hituita daca punem pe jar un kilogram, ea scade jumatate sau chiar mai mult si obtinem doar 300 sau 400 de grame. Nu poti sa faci un muschi la 20 de lei kilogramul, decat daca are carne doar 5-6 %, este umflat cu conservanti si alte produs, si nu este nici sanatos. Fiind producatori mici noi vindem doar n circuit nchis. Avem un magazin la Campulung Modovenesc, unul la Vatra Dornei si unul la Bucuresti. Cand nu este post, vin si manastirile si iau de la noi, si toti cei care vor sa le ofere turistilor produse cu adevarat traditionale", a explicat producatorul.

Acesta a mai precizat ca intentioneaza sa obtina protectie europeana pentru doua dintre produsele pentru care a obtinut sambata atestatele nationale, respectiv pentru jambonul de porc si costita hituita.
"Doua produse vrem sa le protejam la nivel european, si anume jambonul de porc si costita hituita. Am gustat toate jamboanele din afara si vreau sa va spun ca nu exista jambon care sa tina atata timp neconservat. Am testat pe pisici jambonul adus de afara, frumos ceruit si pisica nu l-a mancat, pentru ca avea conservant, n timp ce jambonul nostru nu are. Suntem pregatiti pentru obtinerea protectiei europene", a mai adaugat producatorul bucovinean.

Producatorul sucevean foloseste numai materie prima locala, fie din fermele proprii de animale fie de la vecini, si produce n jur de 15 produse din carne, circa 300 - 400 de kilograme pe zi.
"Noi facem pe zi 300-400 kilograme, dar nu tot timpul. Nu avem tot timpul toate produsele pentru ca trebuie sa stea la fum, la bait anumite perioade. De exemplu, jambonul de porc sta la fum sase luni, altul 21 de zile", a explicat acesta.

Bucurestenii au putut degusta n acest weekend toate aceste produse traditionale si ecologice din Bucovina si din zona Maramuresului, n cadrul unui targ de vara organizat n curtea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, unde au participat n jur de 30 de producatori agricoli, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de