Producatorii si comerciantii, obligati sa raporteze lunar stocurile de alimente

Producatorii si comerciantii, obligati sa raporteze lunar stocurile de alimente


Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care producatorii agricoli si operatorii economici sunt obligati sa raporteze lunar stocurile la produsele agricole si alimentare.

Proiectul de lege privind reglementarea modalitatii de raportare a stocurilor la produsele agricole are ca obiect de reglementare adoptarea unor masuri pentru crearea cadrului legislativ care sa vizeze raportarea stocurilor la produsele agricole si alimentare de catre producatorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel national si comerciantii, in contextul unei situatii conflictuale, de criza sau de urgenta.

 

Proiectul de lege stabileste modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole si alimentare de catre producatorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel national si comerciantii, 'denumiti in continuare operatori economici din sectorul agroalimentar'.

 

'Masurile de reglementare instituite prin prezenta lege privesc domeniile de activitate de productie agricola, depozitare, procesare si comercializare a produselor agricole si alimentare si sunt obligatorii pentru toti operatorii economici din sectorul agroalimentar', se arata in text.

 

Exceptie de la aceste prevederi vor face comerciantii care detin structuri de vanzare cu suprafata de vanzare de pana la 400 de metri patrati inclusiv, fara spatiile destinate depozitarii si productiei marfurilor, comerciantii ambulanti, comerciantii care desfasoara activitati de servicii de alimentatie publica, precum si care desfasoara activitati de comercializare in zone publice.

 

'Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este responsabil cu aplicarea masurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole si alimentare, cu respectarea confidentialitatii datelor care privesc aceste produse. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale dezvolta un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar. In vederea asigurarii trasabilitatii produselor agricole si alimentare pe piata, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligatia furnizarii de date statistice de evidenta a stocurilor de produse agricole si alimentare, o singura data pe luna, pana in data de 15 a lunii pentru luna precedenta, catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale', se arata in proiect.

 

Nerespectarea prevederilor acestui proiect constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei.

 

Producatorii si comerciantii vor fi obligati sa raporteze stocurile de legume-fructe, cereale si produse pe baza de cereale, seminte de oleaginoase si produse pe baza de oleaginoase, leguminoase furajere, seminte certificate: cereale, orez, oleaginoase si proteaginoase, carne si produse din carne, conserve din carne si mixte, lapte si produse din lapte, produse de morarit si panificatie, produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe, grasimi si uleiuri, apa, inclusiv apa minerala naturala, apa de izvor si toate celelalte ape imbuteliate sau ambalate, orez, plante aromatice, sare si condimente, ceaiuri, zahar, miere, drojdie.

 

Proiectul a fost adoptat si de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

 



Poti fi interesat si de