Producatorii romani de hrana vor primi sprijin in valoare de 1 miliard de lei
Miercuri, 08 Februarie 2023
Miercuri, 08 Februarie 2023
"In prezent, lucram la un program de finantare de peste un miliard euro vizand sustinerea producatorilor romani, in special partea de procesare hrana - de la procesarea carnii de porc, la cea de pui, dar si lactate, astfel incat producatorii romani sa poata beneficia de costuri de productie cat mai reduse", a spus Adrian Caciu, potrivit unei postari pe pagina de Facebook a Ministerului Finantelor.
Declaratia a fost facuta in cadrul conferintei "Contextul economic si legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor in Romania", organizata de Carmistin si Asociatia Fermierilor din Romania.
Ministrul Finantelor a subliniat faptul ca statul roman va continua finantarea sectorului suinelor prin programe consolidate, suplimentare celor din fonduri europene. De asemenea, acesta a anuntat ca actualele masuri guvernamentale vor fi completate de noi initiative de finantare, adaptate mai bine nevoilor pietei interne si a transmis participantilor sa nu rateze momentul pe care Romania il are in prezent din perspectiva posibilitatilor de finantare, care trebuie concretizate in piata si in evolutia acesteia.
Potrivit unui comunicat de presa al organizatorilor, conferinta "Contextul economic si legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor in Romania" a propus o dezbatere privind necesitatea identificarii de solutii legislative si financiare pentru a relansa industria producatoare de carne de porc in Romania, astfel incat productia nationala sa poata satisface necesarul de pe piata interna, iar tara noastra, avand o indelungata traditie in aceasta ramura zootehnica, sa nu mai fie nevoita sa importe in prezent carne de porc in valoare de sute de milioane euro anual.
Prezent la eveniment, Justin Paraschiv, presedintele Grupului Carmistin, pozitionat in prezent printre primii trei producatori de carne din Romania, a precizat ca, in ultimele doua decenii, compania a investit continuu in zootehnie, inclusiv in industria producatoare de carne de porc si "tocmai de aceea cred ca Romania are un potential imens de a recupera si chiar de a deveni lider european in sectorul agribusiness".
Presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania, Daniel Botanoiu, a accentuat nevoia unei bune functionari a trinomului piata-asociere-finantare, precizand ca "industria mizeaza in continuare pe sprijinul Guvernului, astfel incat Romania, producatorul numarul 1 de porumb boabe din UE, sa directioneze aceasta recolta in sectorul zootehnic national, iar productia nationala de carne de porc sa poata satisface necesarul de pe piata interna".
Presedintele AFR a vorbit despre nevoia unor solutii rapide si concrete la problema incapacitatii producatorilor autohtoni de a se conforma cerintelor impuse de marii retaileri, ceea ce duce la importul masiv de carne de porc, aratand ca supermarketurile nu dispun de unitati de procesare la standardele si certificarile internationale de calitate si constructii.
Botanoiu a amintit ca, in urma cu 1 deceniu, Romania producea peste 6 milioane de porci, in vreme ce astazi fermele stau inchise pentru ca nu au solutii viabile de vanzare, iar abatoarele mici nu pot face fata. El a concluzionat ca solutia o reprezinta dezvoltarea, pe plan national, a unor unitati de abatorizare de mari capacitati.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, a rezumat felul in care institutia pe care o conduce a gestionat pesta porcina africana in ultimii ani, aratand nivelul descendent al focarelor de la un an la altul, de la 9.000 in 2019, la 370 in prezent. Presedintele ANSVSA a dat asigurari privind mentinerea activitatii in sector, cu obiectivul de a urmari diminuarea totala a efectelor unei astfel de epidemii pentru economie.
La randul sau, presedintele Comisiei pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala din Senat, George Scarlat, a vorbit despre reglementarile legislative in domeniu, respectiv despre Legea Porcului, aprobata deja in Camera Superioara, si despre importanta legiferarii in Romania a unui astfel de proiect, care va insemna predictibilitate si reguli stricte.
Presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, din Camera Deputatilor, Florin Ionut Barbu, a intarit interventia privind necesitatea Legii Porcului si a dat asigurari despre continuarea demersului legislativ in Camera Deputatilor.
"Avem datoria sa protejam sectorul suin si agricultura romaneasca si prin fiecare proiect legislativ suntem mai aproape de acest obiectiv. Interesul national trebuie sa primeze", a spus el.
Antal Szabolcs Barabasi, secretar de stat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a subliniat potentialul de dezvoltare al pietei de carne de porc, chiar daca in prezent industria trece printr-o perioada dificila, dar si nevoia urgenta a Romaniei de a investi in abatoare profesionale, de capacitate mare.
El a trecut in revista programele oferite de MADR pentru redresarea si sustinerea fermierilor romani, dand asigurari despre continuarea finantarii sectoarelor vegetal si zootehnic atat din fonduri europene, cat si din bugetul national. A precizat, totodata, ca programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie va avea o alocare de peste 359 milioane euro in acest an.
Presedintele Asociatiei Forta Fermierilor, Vlad Macovei, s-a referit in interventia avuta, la felul in care Romania isi poate recuceri piata interna, precizand ca "avem nevoie de coerenta si predictibilitate, de un plan de tara pentru sectorul agroalimentar, in care Romania poate deveni lider european".
"In acest moment, din pacate, procesatorii sunt nevoiti sa lucreze cu importuri, fiindca trebuie sa livreze calitate. Iar Romania poate ajunge sa ofere produse la standarde europene prin investitii inteligent directionate. In rest, industria are oameni capabili, are solutii, implicare si experienta. Din aceasta sinergie - finantare cu sprijinul autoritatilor locale si centrale dar si al sistemului bancar - vom putea readuce industria producatoare de carne de porc la nivelul extraordinar de altadata. In 5 ani, putem si trebuie sa ajungem la deficit zero pe balanta agroalimentara", a adaugat Macovei.
Invitatii la conferinta au fost: reprezentanti ai Guvernului, Parlamentului, fermierilor - mediul asociativ si de afaceri -, cat si reprezentantii principalelor banci din Romania interesate de finantarea sectorului (BCR, CEC Bank, OTP Bank, EximBank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, ING Bank, Garanti Bank, BERD si Alpha Bank) au aratat faptul ca, pentru relansarea industriei producatoare de carne de porc, sunt necesare eforturi comune si o responsabilizare generala, inclusiv in ceea ce priveste planul de investitii necesar tarii noastre, care va insemna atat sprijin financiar european, guvernamental, cat si sprijin bancar, pe langa investitiile asigurate de companii.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...