Producatorii romani, ingrijorati din cauza Brexitului
Miercuri, 29 Iunie 2016
Miercuri, 29 Iunie 2016
Producatorul de carne si produse din carne, Agricola Bacau, se simte amenintat de Brexit dupa ce facuse investitii destinate special derularii exportului catre spatiul comercial al Marii Britanii.
Am achizitionat echipamente speciale in acest scop, pentru a putea onora comenzile din Marea Britanie, piata care de circa un an si jumatate este principalul partener extern al firmei noastre. Un partener important si prin prisma calitatii produselor exportate pe aceasta piata, din punct de vedere al materiilor prime sofisticate folosite. Faptul a impus anumite conditii de prelucrare si prezentare a produselor, fiind necesare investitii care, insa, sunt insuficient amortizate la acest moment, iar daca vor fi probleme le vom resimti, a explicat pentru Agerpres Grigore Horoi, presedintele companiei bacauane.
La randul sau, Tatiana Cimpoiesu, vicepresedintele firmei din Bacau, a precizat ca respectivele investitii, facute pentru un plan de afaceri urmarind derularea sa pe cel putin trei ani, erau obligatorii.
Pentru a fi acreditat pe piata Marii Britanii trebuie indeplinite anumite cerinte de calibrare, de ambalare. Este o piata foarte specializata in privinta categoriilor de consumatori. O parte din produse ajung direct in reteaua HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), deci produsele trebuie specializate pe zona lor de servicii gastronomice, pentru ca, la randul lor, si platesc pentru acest lucru. Acolo este foarte cautat, de exemplu, pieptul de pui, dar cu greutate in pachet de numai 110 grame. Si asa mai departe, a subliniat Tatiana Cimpoiesu.
Agricola mai exporta, in prezent in Germania, Franta, Italia, Olanda, dar in ultima perioada ponderea semnificativa a exportului era in Marea Britanie.
Si grupul Transavia se arata ingrijorat de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, avand in vedere ca exporta carne de pasare in valoare de 2 milioane de euro pe luna in Regatul Unit.
Ne facem probleme, insa deocamdata nu stim ce se va intampla. Bineinteles ca ne preocupa pentru ca daca iese din comunitate probabil ca se vor introduce taxe vamale, dar acest lucru nu depinde de noi, depinde de Marea Britanie, daca vrea sa faca acest lucru sau nu, a declarat Ioan Popa, proprietarul grupului Transavia.
Potrivit analizelor facute de specialisti, Brexitul poate avea efecte asupra impozitelor directe, a TVA, a taxelor vamale, a mobilitatii fortei de munca, pot aparea si probleme legale, contractuale sau legate de protectia datelor, dar si costuri asociate cu reorganizarea structurala, fluctuatii ale cursului de schimb, volatilitate bursiera.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...