Producatorii piscicoli cer sprijin pentru dezvoltarea acvaculturii in Marea Neagra

Producatorii piscicoli cer sprijin pentru dezvoltarea acvaculturii in Marea Neagra


Producatorii piscicoli din Delta Dunarii sustin ca nu pot dezvolta sectorul de acvacultura marina in momentul de fata, din cauza preturilor prohibitive impuse de statul roman pentru concesionarea luciurilor de apa din Marea Neagra.

Directorul executiv al asociatiei Ro-Pescador, Dragos Buhai, a declarat ca Turcia dezvolta crescatorii de pastrav curcubeu in Marea Neagra, care au productie totala de circa 20.000 de tone, iar Bulgaria are in momentul de fata o productie anuala de circa 3.500 de tone de midii. Cele doua specii marine se regasesc si in apele romanesti ale Marii Negre, insa nu sunt exploatate, potrivit sursei.

 

'Acum, poti concesiona un luciu de apa in mare, dar este un tarif de circa 1.000 de euro pe hectar, iar daca ne raportam la alte state, cum ar fi Franta, acolo se concesioneaza cu 99 de euro pe hectar. La noi este o activitate la inceput si ar trebui sprijinita cu un tarif mic', a precizat Dragos Buhai.

 

In opinia lui, si cadrul legal de concesionare a luciilor de apa din Marea Neagra trebuie modificat, astfel incat firmele interesate de acvacultura marina sa aiba acces mai usor la suprafetele de apa.

 

'In prezent, este un cadru destul de rigid. Luciul de apa se poate concesiona doar pentru o perioada de patru ani, iar ca sa accesezi fonduri europene trebuie sa detii zona cel putin sapte ani. E destul de descurajant', a mai spus directorul executiv al asociatiei Ro-Pescador.

 

Potrivit sursei, bibanul de mare si vongolele sunt alte doua specii care ar putea fi crescute in ferme din Marea Neagra, insa investitiile nu se pot dezvolta fara sprijinul statului.

 

Asociatia Ro-Pescador s-a infiintat in anul 2005 si are ca obiectiv sprijinirea sectorului de pescuit, acvacultura si procesare a pestelui.



Poti fi interesat si de