Producatorii de carne de porc: Este nevoie de o campanie pentru prevenirea PPA
Vineri, 09 Iulie 2021
Vineri, 09 Iulie 2021
'Asa cum apareau la televizor, cand a inceput nebunia cu covidul, asa ar trebui sa faca si acum sa apara la televizor, intrucat conducatorul actiunii de combatere a pestei porcine africane in Romania, spre suprinderea tuturor, este acelasi care a fost si conducatorul actiunii de combatere a pandemiei de covid in Romania, Raed Arafat. Deci acelasi personaj ar trebui sa apara si sa spuna ca avem in continuare problema asta (pesta porcina, n.r.), fiti constienti ca nu scapam de ea, daca nu adoptam anumite masuri, de igiena personala si de biosecuritate in exploatatiile de crestere a porcilor', a afirmat, intr-o conferinta de presa, Adrian Balaban.
Reprezentantul APCPR a subliniat ca toate recomandarile Comisiei Europene incep cu recomandarile de informare si constientizare a cetatenilor.
'Toate recomandarile care au venit de la Comisie, inclusiv legislatia europeana pentru prevenirea si combaterea pestei porcine, incep asa: 'informarea si constientizarea cetatenilor asupra riscului raspandirii virusului peste porcine si a consecintelor sale economice'. Toate incep asa! ANSVSA a primit bani din 2016 pentru asta. Asa cum s-au facut campanii de informare pentru covid trebuiau sa strecoare pe langa covid ca mai exista si pesta porcina africana, care nu va afecteaza pe voi direct, nu veti muri, in schimb va arde la buzunar', a precizat Balaban.
Alt fermier si membru in Consiliul Director al APCPR, Sorin Lupascu, a subliniat ca mesajul transmis populatiei de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care preciza ca pesta porcina nu se transmite la om, a fost insuficient.
'Ei n-au spus decat ca nu va cauzeaza, ca nu se transmite la om. Asta a fost campania: pesta porcina nu afecteaza sanatatea oamenilor. Dar n-au spus niciodata oamenilor sa se spele, sa-si schimbe incaltarile, sa nu se duca niciodata la porcul vecinului, sa nu-si tina porcul in curte nas in nas cu porcul vecinului, chestii absolut elementare. Deci nu cerem sa le scoata porcii din case, sa le interzica, desi poate o perioada, ca sa scapam, cum au incercat bulgarii. Pana la urma asa il aperi, asta vrem toti - porci sanatosi', a afirmat Sorin Lupascu.
Acesta a explicat ca APCPR nu sprijina masura interzicerii cresterii porcilor in gospodarie, dar in continuare foarte multi oameni care isi cresc porcii in curtea proprie nu aplica nicio masura de biosecuritate pentru prevenirea raspandirii PPA.
'Primul pas pe care l-a facut (Spania, data drept exemplu pentru prevenirea PPA, n.r.) a fost scoaterea porcilor din intravilan. Adica s-a cam terminat cu porcul din fundul curtii. Si in momentul in care l-au scos, deja s-a acreditat notiunea de ferma si s-a putut lucra altfel cu ferma. Acolo au inceput sa aplice pe rand si bunastare, si biosecuritate, toate, pentru ca este mult mai usor de controlat porcul acolo decat in fundul curtii. Eu nu propun treaba asta, imi este clar ca ar fi foarte greu de implementat asa ceva, noi nu suntem impotriva cresterii porcului de catre cine vrea. Dar faptul ca s-a spus intr-una doar ca nu cauzeaza, nu produce efecte asupra sanatatii omului, a fost total insuficient. Nu s-a facut niciun fel de educatie in sensul acesta. In continuare sunt foarte multi cetateni romani care cresc porci si n-au notiunea de biosecuritate catusi de putin. Adica nimic-nimic!', a atras atentia fermierul Sorin Lupascu.
Pe de alta parte, fermierul si reprezentant al APCPR Adrian Balaban s-a aratat nemultumit de faptul ca specialistii ANSVSA nu au reusit inca sa identifice exact care veriga anume din sectorul cresterii porcilor favorizeaza transmiterea virusului.
'Noi suntem totusi destul de departe de China, pe noi ne intereseaza mai mult ce e in ograda noastra. In ograda noastra suntem in momentul de fata lasati de izbeliste si la noi cam scapa cine poate. Chiar daca am investit in biosecuritate zeci de milioane de euro, toate firmele comerciale mari au facut investitii uriase in biosecuritate - tot nu stii de ce sa te pazesti. Noi in continuare asteptam - nu avem nicio ancheta epidemiologica finalizata si data publicitatii in care sa ne spuna clar pe unde intra boala, de ce anume sa ne ferim. Totusi, Romania are cel mai mare numar de focare la nivel european. La un moment dat cred ca ne bateam cu China la numarul de focare. Chiar nu au fost in stare colegii nostri din ANSVSA, cu atata experienta, sa stabileasca o ierarhie? (Virusul, n.r.) vine pe transport, vine cu furajele, vine prin aer, vine prin pasari... Suntem lasati asa... Imi aduc aminte, in 2018, 2019, 2020, am stropit ferma si cu elicopterul, nu mai stim ce sa mai facem. Mai apare cate o publicare ca au descoperit ca nu stiu ce taune care era printr-un grajd avea pe el virusul pestei porcine', a mentionat Balaban.
Nu in ultimul rand, reprezentantul APCPR a sustinut ca ANSVSA nu verifica respectarea numeroaselor legi care reglementeaza cresterea porcilor.
'Autoritatea are vreo 20 de legi si ordonante care se bat cap in cap si ei nu stiu pe care sa o aplice prima. Incepand de la prima lege, cea care te obliga sa te duci sa-ti iei acel cod de exploatatie de la medicul veterinar, si pana la nu stiu cate legi mai au ei in continuare, toate acele legi iti spun ce ar trebui tu sa faci. La ei nu exista imposibilitate legala, exista un blocaj mental. Ei sunt blocati, le e frica sa faca absolut orice. Au tot ceea ce le trebuie, doar sa le aplice. Acum vor sa mai inventeze inca o lege, un fel de Constitutie a cresterii porcului in Romania si asta sa rezolve toate problemele. Cum va rezolva acea lege toate problemele, ca tot va trebui cineva s-o aplice? De ce nu aplica cele 40 de legi sau cate au ei acum? Exista legislatie specifica pentru pesta porcina africana. Exista legislatie sanitara veterinara. Exista legislatie pentru modul in care trebuie inregistrate si autorizate exploatatiile de crestere a animalelor, pentru transport, pentru toate. Cum adica nu exista?', a transmis Adrian Balaban.
De asemenea, presedinte Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Ioan Ladosi, a apreciat ca in ultimii 4 ani autoritatile nu au facut nimic eficient pentru prevenirea raspandirii PPA.
'E o asteptare din partea noastra de aproape patru ani. In realitate, in toti acesti patru ani putem spune ca autoritatile romane practic nu au facut nimic eficient si ceva care sa poata fi implementat. Trebuie sa recunoastem ca exista pe agenda autoritatilor un proiect de ordonanta de urgenta care se doreste a fi un act normativ care sa reglementeze din toate punctele de vedere controlul acestei boli. Nici nu mai stim de ce ii mai spune ordonanta de urgenta, din moment ce au trecut cateva luni bune de la momentul initierii acestui proiect. (...) Este destul de complicata si cu multe reguli care realmente vor fi greu de aplicat in practic, mai ales in ceea ce priveste regulile de biosecuritate in gospodariile populatiei. (...) Din perspectiva noastra, realitatea e simpla: in acesti patru ani nu s-a intamplat nimic concret si eficient sa fie implementat astfel incat sa se stopeze boala. (...) Sa privim cu circumspectie declaratiile acestea care apar din partea autoritatilor cum ca numarul de focare a scazut in ultima vreme si acesta este un semn bun. Stiti foarte bine ca statisticile pot fi privite din mai multe puncte de vedere. Churchill avea o vorba foarte inteleapta: daca vrei cu adevarat niste statistici bune trebuie sa ti le faci singur. Ori se pare ca autoritatile cam asta fac, isi fac singure statisticile. Daca privim lucrurile in realitate, nu ne aflam sub nicio forma intr-o situatie mai buna decat anul trecut la aceasta data in privinta cazurilor cumulate de focare de pesta porcina africana in tara noastra', a incheiat presedintele APCPR.
Conform datelor Autoritatii Nationale, Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, la data de 2 iulie erau active in Romania 95 de focare de pesta porcina africana, din care unul in exploatatii comerciale si doua focare in exploatatii comerciale de tip A, fiind afectate 34.708 porcine.
In perioada 2019 si pana in prezent, au fost stinse 3.200 de focare de pesta porcina africana.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...