Producatorii de carne de porc, la limita supravietuirii din cauza preturilor

Producatorii de carne de porc, la limita supravietuirii din cauza preturilor


Producatorii de carne de porc din Romania atrag atentia ca se afla la limita supravietuirii, in conditiile in care pretul de vanzare la poarta fermei este sub costul de productie, iar importurile din acest sector depasesc 80% din consumul intern.

Pe de alta parte, fermierii sunt afectati si de vanzarile necontrolate din gospodaria taraneasca, dar la preturi aproape duble fata de cele ale industriei autohtone de cresterea porcului.

 

'Preturile, probabil, sunt mai mari decat anul trecut, dar sa stiti ca la ora actuala noi, fermierii, suntem la limita supravietuirii cu pretul la care vindem, de 9,50 lei/kg carne de porc, pentru ca ne costa 10,5 - 11 lei ca sa producem un kilogram de carne. Pentru noi, cel mai grav lucru a fost cresterea preturilor la materiile prime, la furaje si cereale. Aceasta crestere ar fi trebuit sa fie transferata in pretul final, ori acest lucru nu s-a intamplat. Pretul furajelor a crescut cu 80%, dar ar trebui sa adaugam si energia, combustibilii si asa mai departe. In realitate, noi suntem in pierdere la pretul acesta de 9,5 lei/kg. Unii supravietuiesc, iar altii nu', a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi.

 

Ladosi afirma ca producatorii de carne de porc vand in prezent in pierdere, iar sansele de a majora pretul de vanzare sunt nule, pentru ca exista oferta suficienta din tarile Uniunii Europene la preturi comparabile sau chiar mai mici, in paralel cu oferta din gospodariile taranesti.

 

'Noi, ca fermieri, putem discuta doar despre pretul cu care vindem porcul la poarta fermei, nu cu cat se vinde in galantar, adica vindem cu 9,5 lei/kg carnea de porc in viu, ceea ce insemna undeva la 11 lei/kg in carcasa. Cealalta piata, asa cum puteti vedea pe site-uri, vinde cu 15-16-17 lei/kg in viu, adica cu 80% mai mult. Dar este normal, pentru ca micul gospodar intra in contact direct de negociere cu cumparatorul final, iar noi nu putem vinde decat pe caile autorizate, fermierul catre abator si de acolo devine responsabilitatea abatorului si a procesatorului, ce adaos comercial isi pune. Din pacate, nici nu putem creste aceste pret, pentru ca este o limita. Cum o sa putem noi sa cerem mai mult pe carnea din fermele noastre, sa cerem un pret mai mare decat pretul de import? Nu avem cum, pentru ca abatorul, procesatorul o sa ma intrebe cat vreau, eu ii spun ca vreau 12 lei/kg ca sa imi acopar costurile, iar el o sa imi raspunda: 'Imi pare rau, la revedere, eu aduc din Spania, la un pret mai bun'. Noi nu avem puterea de a negocia pe segmentul acesta. Este extrem de complicat si suntem destul de pesimisti in privinta viitorului productiei autohtone', a explicat Ladosi.

 

In opinia sa, lipsa controlului sanitar-veterinar pe piata gospodaria taranesti reprezinta cel mai mare pericol pentru fermieri, alaturi de pesta porcina africana pentru care autoritatile nu au gasit inca nicio solutie.

 

'Industria este o jumatate din piata. Cealalta jumatate este gospodaria taraneasca, ceea ce putem gasi pe internet, pe site-urile de vanzari, acolo e piata. Acolo nu exista nimic, nu exista statistici, totul este acolo fara niciun fel de forma de taxare. Insa, problema care ar trebui sa ne ingrijoreze este controlul sanitar-veterinar al carnii, acela este pericolul. Si pesta porcina africana e un pericol continuu, unul pe care il avem de 5 ani si jumatate si pentru care nu s-a gasit o solutie din partea autoritatilor', a afirmat seful APCPR.

 

'Ceea ce stim si noi este ca aproximativ 80% din carnea proaspata din galantarele comertului civilizat reprezinta carne adusa din celelalte tari europene care au surplus, tari precum Germania, Spania. Industria romaneasca livreaza foarte putin, doar diferenta, iar asta se datoreaza de fapt pestei porcine africane, pentru ca efectivele de porci au fost decimate', a mai spus el.

 

Acesta considera ca autoritatile ar trebui sa faca un singur lucru pentru a ajuta industria autohtona de crestere a porcului din Romania, respectiv sa stopeze pesta porcina africana, dar pana in prezent nu s-a luat nicio masura.

 

'Ce trebuie sa faca autoritatile pentru a ajuta industria autohtona de crestere a porcului sa-si revina ajuta industria? Un singur lucru: sa stopeze pesta porcina africana. Nu mai zice nimeni nimic de multa vreme de acel ordin de a limita cresterea porcului in gospodaria proprie, pentru ca e o chestiune politica, electorala si atunci are atingere pentru orice partid. Noi am cerut doar doua lucruri extrem de simple si de utile: toti porcii din Romania sa fie individualizati asa cum cum ar trebui si este peste tot in lumea asta, iar transporturile de animale, de porci si de carne, sa fie de asemenea monitorizate. Acestea sunt doua cerinte mari si late din partea asociatiilor, pentru ca doar aceasta este singura modalitate de stopare a raspandirii pestei porcine africane. Din pacate, nu s-a luat nicio masura in acest sens pana in prezent', a punctat presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

 

APCPR este organizatia profesionala a crescatorilor de porcine din Romania si reuneste in prezent peste 100 de membri care desfasoara activitati de cresterea porcinelor, abatorizare si prelucrare carne de porc, prestatori de servicii pentru filiera carnii de porc din Romania si unitati de invatamant/cercetare de profil.



Poti fi interesat si de