Producatori romani de carne, vin, miere sau ceaiuri expun produse organice la targul Seoul Food

Producatori romani de carne, vin, miere sau ceaiuri expun produse organice la targul Seoul Food


Opt companii romanesti participa in premiera, in perioada 11-15 iunie, la expozitia internationala Seoul Food 2024, una dintre cele mai mari expozitii de produse agroalimentare din lume.

"Romania a participat in premiera, in perioada 11-15 iunie a.c., cu pavilion national constituit din 8 companii, la expozitia internationala Seoul Food 2024, una din cele mai mari expozitii de produse agroalimentare din lume. Participarea a fost posibila prin efortul comun al Agentiei Romane pentru Investitii si Comert Exterior (ARICE) si al organizatiei interprofesionale Inter-Bio, membra IFOAM-EU (Organic Europe)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Inter-Bio.

 

In cuvantul de deschidere, ambasadorul UE in Republica Coreea, Maria Castillo Fernandez, a salutat prezenta exportatorilor romani, alaturi de alti producatori din tari membre ale Uniunii Europene, in cadrul programului european de promovare a produselor agroalimentare. Aceasta a vizitat standul Romaniei fiind impresionata de calitatea, diversitatea si autenticitatea ofertei de export, preponderenta in produse ecologice, se arata in document.

 

Expozantii, cu produse in majoritate certificate organic, au fost firme producatoare de vin (Velvet Winery si Domeniile Franco-Romane), produse din carne (Cocorico), produse din alune (Agrind), cereale ecologice (Agro Danubius Trading), miere ecologica (Herta), gastronomie (Bluana), ceaiuri si produse din plante (Evolet) si produse ecologice din catina (Bio Catina).

 

De asemenea, Cezar Armeanu, ambasador al Romaniei in Republica Coreea, a discutat cu expozantii si a apreciat participarea romaneasca, analizand impreuna cu acestia cai de continuare a acestor prime initiative de prezenta pe piata coreeana.

 

In a doua zi a expozitiei, Inter-Bio a participat la seminarul "European Organic Food Workshop" organizat de sectia comerciala a Ambasadei UE la Seoul sub motto-ul "Colours by Europe. Tastes of Excellence", prezentand firmele participante unei audiente largi si avizate, consumatori, asociatii de importatori, institute de cercetare si universitati. Au fost organizate sesiuni de matchmaking prin reteaua Enterprise Europe Network (EEN) unde Inter-Bio este membru activ la nivel international.

 

"Firmele prezente sunt foarte dinamice creand contacte pe o piata extrem de atractiva si pretentioasa deopotriva, in ceea ce priveste calitatea. Beneficiem de efectele acordului de liber schimb UE-Republica Coreea, precum si de implicarea retelei de promovare a exportului acestor produse cu logo-ul "Enjoy it's from Europe", a declarat Costin Lianu, presedinte Inter-Bio, potrivit comunicatului citat.

 

In cadrul intalnirilor au fost promovate si proiecte europene relevante pentru sectorul agroalimentar si al tehnologiilor in domeniu, precum Wallachia eHub - proiect de inovare si transformare digitala, OrganicTargets4EU, Agroecology-TRANSECT, Organic Advice Network si Organic Climate Net, tematica acestora fiind similara cu preocuparile companiilor si a institutiilor de cercetare din Republica Coreea.

 

"In acest context, Inter-Bio va promova oportunitati de inovare in cadrul programului UNIDO Global Call, FOODTECH Awards, care se va incheia in luna noiembrie a acestui an la Seul, printr-o ceremonie de premiere. Speram sa regasim si firme romanesti care intentioneaza sa participe la concurs", a precizat Costin Lianu.



Poti fi interesat si de