Producția de carne de porc din UE dă semne de redresare

Producția de carne de porc din UE dă semne de redresare


După scăderi semnificative ale producției de carne de porc în Uniunea Europeană în ultimii doi ani, există semne de revenire în acest an.

Cele mai recente cifre ale Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) arată o creștere cu 2,0% a sacrificării porcilor din ianuarie până în aprilie 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut. În primele patru luni ale acestui an, în statele membre UE au fost sacrificați 74,85 milioane de porci. Greutățile de sacrificare au fost semnificativ mai mari, astfel încât cantitatea de carne de porc produsă a crescut chiar cu 3,7%, până la 6,95 milioane de tone.

Creșteri deosebit de mari ale volumelor de sacrificare au fost înregistrate în Croația (+12,8%), Bulgaria (+12,7%), Polonia (+10,9%) și Ungaria (+10,3%). Marile țări producătoare au înregistrat și ele o creștere a producției de carne de porc. În Spania creșterea a fost de 2,8%, în Germania de 2,9% și în Franța de 3,1%. În Italia volumul a crescut cu 3,2% și în Belgia cu 5,3%.

Creșteri de 2,8% au fost raportate in Olanda și Danemarca. Creșterea volumului de sacrificare în Danemarca este cat se poate de notabilă, deoarece acolo au fost sacrificați cu aproape 200.000 de porci mai putini decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, greutatea de sacrificare cu aproape 6 kg mai mare duce la un volum de sacrificare mai mare.

Producția de carne de porc a scăzut doar în câteva state membre mai mici, cum ar fi Letonia, Slovacia, Slovenia și Grecia. Potrivit cifrelor Eurostat, scăderile au variat de la 1,6% în Letonia la 18,4% în Grecia.



Poti fi interesat si de