Procesatorii si agricultorii sustin ca plafonarea adaosului comercial ar putea avea implicatii asupra sigurantei alimentare

Procesatorii si agricultorii sustin ca plafonarea adaosului comercial ar putea avea implicatii asupra sigurantei alimentare


O ordonanta de plafonare a adaosului comercial ar putea determina furnizorii sa reduca investitiile in calitate si sustenabilitate pentru a respecta plafonul impus, ceea ce ar conduce la o scadere a standardelor de calitate a produselor, cu posibile implicatii asupra sigurantei alimentare si sanatatii, considera Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania.

Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Agriculturii, Florin Barbu, Forumul APPR isi exprima ingrijorarea fata de perspectiva adoptarii unei Ordonante de Urgenta privind plafonarea adaosului comercial la produsele agricole si alimentare, inclusiv la ingrasaminte, furaje si pesticide.

 

Desi proiectul este propus ca o masura de protectie sociala pentru a asigura stabilitatea preturilor in acest sector, organizatia semnaleaza ca pot exista efecte secundare negative care necesita o evaluare atenta pentru a preveni impactul asupra intregului lant de productie si distributie.

 

'Consideram, inca de la inceput, ca o astfel de masura incalca flagrant Constitutia Romaniei, avand in vedere ca in Articolul 135, alineatul (1), se precizeaza ca 'Economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta', iar in alineatul (2) se stipuleaza obligatia statului de a 'asigura libertatea comertului, protectia concurentei loiale' si de a crea un cadru favorabil valorificarii tuturor factorilor de productie. Interventiile administrative care impun plafonarea adaosului comercial risca sa contravina acestor principii fundamentale, afectand buna functionare a pietei si initiativa privata(...)', se arata in documentul citat.

 

Potrivit agricultorilor, plafonarea adaosului comercial poate exercita o presiune suplimentara asupra fermierilor, care deja opereaza cu marje de profit reduse si se confrunta cu costuri de productie ridicate. Reducerea veniturilor ar putea limita capacitatea acestora de a investi in tehnologii noi si de a mentine o productie agricola de calitate pe termen lung. In loc sa sprijine agricultorii, masura ar putea descuraja operatorii economici, afectand oferta de produse, sustin acestia. In plus, interdictia reducerilor comerciale risca sa blocheze relatiile comerciale si sa creasca preturile pentru toti actorii implicati, in special pentru fermieri, subliniaza ei.

 

Cat priveste efectele asupra sectorului ingrasamintelor, furajelor si pesticidelor, in scrisoare se arata ca plafonarea adaosului comercial pentru aceste inputuri ar putea descuraja distribuitorii si importatorii sa aduca produse de inalta calitate, necesare pentru o agricultura moderna si sustenabila. O eventuala scadere a ofertei de produse de calitate ar putea conduce la cresterea indirecta a costurilor pentru fermieri, anuland beneficiile asteptate ale plafonarii.

 

'Riscuri asupra calitatii produselor agricole si alimentare: Furnizorii s-ar putea vedea nevoiti sa reduca investitiile in calitate si sustenabilitate pentru a respecta plafonul de adaos comercial impus. Acest lucru ar putea conduce la o scadere a standardelor de calitate a produselor oferite consumatorilor, cu posibile implicatii asupra sigurantei alimentare si sanatatii', subliniaza documentul.

 

Potrivit Forumului APPR, pe termen lung, plafonarea adaosului comercial ar putea descuraja investitiile in sectorul agricol si alimentar din Romania, cu efecte asupra competitivitatii pe piata europeana. Fermierii si producatorii locali ar avea resurse reduse pentru investitii in tehnologii durabile si procese inovative, absolut necesare pentru a concura eficient pe piata globala.

 

'In scenariul actual, ordonanta ar aduce blocaje severe in aprovizionarea cu ingrasaminte si alte tipuri de inputuri agricole, transformand-o intr-un proces lent si nesigur. Distribuitorii, daca vor mai putea opera, vor solicita plata in avans, iar fermierii vor astepta livrarea doar 'cand va fi posibil', dupa ce intregul lant logistic international isi urmeaza cursul. Conceptul de aprovizionare 'just-in-time' va deveni imposibil, nimeni nefiind dispus sa riste prin stocuri neacoperite, inclusiv in porturi. Acest lant al incertitudinii va lasa fermierii fara resurse esentiale exact cand au nevoie, punand in pericol campaniile agricole si recoltele', se mai precizeaza in scrisoarea transmisa ministrului Agriculturii.

 

Forumul APPR avertizeaza ca adoptarea unei asemenea masuri, fara o analiza atenta si un dialog real cu sectorul agricol, va genera consecinte grave si ireversibile asupra economiei rurale si asupra sigurantei alimentare a Romaniei. Organizatia considera ca acest proiect de act normativ trebuie analizat impreuna cu reprezentantii sectorului agricol si cu organizatiile relevante si solicita stabilirea in regim de urgenta a unei intalniri pentru a expune, in detaliu, aspectele si riscurile potentiale pentru piata si pentru producatorii agricoli.

 

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca toate produsele procesate in Romania vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanta in acest sens urmand sa fie lansat in dezbatere in perioada urmatoare, iar ulterior aprobat in Guvern.

 

Masura a starnit reactii contradictorii, fiind contestata de Federatia Romalimenta, de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), de Confederatia Patronala Concordia si de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana si sustinuta de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - BIO Romania.

 

In acest context, seful de la Agricultura a anuntat ca o noua discutie cu reprezentantii industriei alimentare referitoare la plafonarea adaosului comercial va avea loc saptamana viitoare. El a precizat ca vrea sa aiba 'un dialog corect' atat cu procesatorii, cat si cu zona de retail din Romania, si a aratat ca aceasta decizie de plafonare a adaosului comercial nu va afecta business-urile procesatorilor si ale retailerilor din Romania.



Poti fi interesat si de