Procesatorii incep sa renunte la Programul Bazna si Mangalita

Procesatorii incep sa renunte la Programul Bazna si Mangalita


Singurul procesator de carne de porc din Salaj inscris in 2018 in programul guvernamental de dezvoltare a raselor traditionale Bazna si Mangalita nu mai doreste incheierea de contracte cu furnizorii si crescatorii din judet, dupa ce pretul la carnea de porc a scazut dramatic din cauza focarelor de pesta porcina aparute la nivel judetean.

Seful Directiei Agricole Salaj, Valentin Duca, a declarat ca, in 2018, sapte furnizori din judet au livrat, catre 14 crescatori, un total de 124 de purcei din speciile Bazna si Mangalita.

 

Suma totala decontata furnizorilor de Directia Agricola Salaj in cadrul programului guvernamental de sustinere a celor doua rase traditionale de porci a fost de 31.000 de lei.

 

Crescatorii inscrisi in program au primit gratuit purceii, dar au obligatia sa comercializeze minim jumatate dintre acestia, dupa ce animalele au ajuns la o greutate de 130 de kilograme, catre un procesator ce trebuie sa le plateasca minim 11 lei pe kilogramul de carne livrat.

 

Valentin Duca a precizat ca, in 2018, un singur procesator, din Simleu Silvaniei, s-a inscris in program si a preluat cinci porci, insa, in 2019, acesta a anuntat ca nu va mai participa la program in conditiile in care trebuie sa ofere 11 lei pe kilogramul de carne de porc, iar pretul pietei este de 3,5 lei, din cauza unor focare de pesta porcina africana aparute in judet.Poti fi interesat si de