Procesatorii de carne din Marea Britanie trimit carcasele la transare in UE, apoi le reimporta

Procesatorii de carne din Marea Britanie trimit carcasele la transare in UE, apoi le reimporta


Masuri extreme in industria carnii din Marea Britanie. Procesatorii sunt nevoiti sa exporte in UE carcasele de animale pentru a fi transate si apoi sa le reimporte, din cauza crizei de muncitori calificati din industrie, relateaza The Guardian.

Potrivit lui Nick Allen, directorul executiv al Asociatiei Britanice a Procesatorilor de Carne, producatorii de carne de vita exporta carcase in Irlanda pentru transare si ambalare, dupa care produsele sunt aduse inapoi in Marea Britanie pentru a fi vandute in supermarketuri.

 

Pe de alta parte, procesatorii de carne de porc iau in calcul sa expedieze carcasele in Olanda pentru a fi transate, dupa cum a relatat Financial Times. In acest sector, Guvernul a anuntat luna trecuta o politica de imigratie post-Brexit, in baza careia ar fi acordate vize temporare pentru lucratori sezonieri. 800 de angajati calificati vor putea lucra in Marea Britanie timp de sase luni. Fermierii si procesatorii de carne inca asteapta sosirea muncitorilor, iar acestia vor ajunge la sfarsitul lunii noiembrie, cel mai devreme. Procesatorii avertizeaza ca vizele temporare de sase luni nu sunt de ajuns pentru a imbunatati situatia.

 

„Avem un deficit de 10.000-12.000 de muncitori, 800 nu sunt suficienti, mai ales pentru doar 6 luni. Avem nevoie de cel putin 18 luni pentru a pregati acesti oameni”, a spus Allen.

 

O problema pentru producatorii de carne de porc este ca orice carne exportata in UE pentru transare nu va mai putea fi etichetata ca britanica atunci cand este reimportata in Regatul Unit pentru vanzare. „Este un semnal pentru cat de disperate devin lucrurile”, a mai spus Nick Allen.

 

Exportul carnii pentru procesare are si costuri mai mari - inca 1.500 de lire sterline pentru fiecare camion cu carcase, inclusiv taxele de transport, precum si cerintele vamale introduse dupa Brexit, cum ar fi un certificat de sanatate de export pentru fiecare transport. 10.000 de animale au fost ucise pana acum, potrivit Asociatiei Nationale a Carnii de Porc, iar sacrificarea continua.



Poti fi interesat si de