Procesatorii bulgari importa carne de pasare din Romania si Grecia si exporta produse cu valoare adaugata

Procesatorii bulgari importa carne de pasare din Romania si Grecia si exporta produse cu valoare adaugata


Bulgaria este un importator net de carne de pui vrac din Romania si Grecia, in contextul in care productia interna nu acopera cererea. Însa, mare parte din marfa este procesata si exportata apoi sub forma de produse cu valoare adaugata pentru sectorul HoReCa din statele vecine, reiese dintr-o analiza USDA pe piata bulgareasca.

Potrivit raportului, procesatorii bulgari profita de forta de munca mai ieftina pentru a prelucra carnea importata pe care o vand apoi in statele vecine, pentru a-si creste marjele de profit.

 

„Unele fabrici de procesare din  Bulgaria au stabilit relatii comerciale transfrontaliere cu Romania si Grecia pentru a importa carne de pui vrac careia îi adauga valoare profitand de costurile mai reduse cu forta de munca locala si pentru a exporta înapoi un produs prelucrat care deserveste anumite nise de piata, cum ar fi HoReCa”, se mentioneaza în raportul USDA.

 

Importurile de carne de pasare ale Bulgariei sunt dominate de carnea de pui, atat ca volum, cat si ca valoare. De exemplu, în 2023 importurile de carne de pui au reprezentat 95% din totalul importurilor de carne de pasare în volum si 91% în valoare.

 

In primele trei luni din 2024, Romania a fost principalul exportator de carne de pasare catre Bulgaria, cu 21% din importurile bulgaresti (în volum). Pe piata bulgareasca a mai ajuns carne de pasare din Ungaria (20%) si Polonia (16%), iar produsele procesate au fost apoi exportate în Grecia (45% din total exporturi în volum) si Macedonia de Nord (10%). Romania a fost al doilea importator din Bulgaria cu o cota de 12%.

 

În perioada ianuarie-martie 2024,  importurile de carne de pasare broiler au crescut cu 3,1% în volum si cu 6,8% în valoare fata de anul anterior, în contextul în care preturile s-au majorat cu 3,6%, în timp ce exporturile au scazut brusc cu 26,1% în volum si 15,4% în valoare, în contextul în care preturile s-au majorat cu 14,5%.

 

În 2023, importurile de carne de pui ale Bulgariei au crescut cu 11,2 % în volum si cu 20,9%  în valoare, cu Ungaria principal furnizor, urmata de Romania, Grecia, Tarile de Jos si Polonia.

 

Analistii USDA estimeaza ca majorarea importurilor este determinata de preturile competitive si de îmbunatatirea cererii, în completarea productiei locale stagnante. În 2023, exporturile de carne de pui de carne au scazut cu 7,3% în volum si cu 1,8% în valoare fata de 2022. Principala piata de export a fost Grecia, cu o cota de 45% din totalul exporturilor, urmata de Romania, cu o cota de 18%, si Macedonia de Nord, cu 8%.



Poti fi interesat si de