Problemele micilor fermieri din Covasna, discutate la Bruxelles
Miercuri, 09 Aprilie 2014
Miercuri, 09 Aprilie 2014
Problemele micilor fermieri si ale zonei Covasna au stat in centrul discutiilor care au avut loc la Bruxelles, intre primarii din acest judet si comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, la initiativa europarlamentarului UDMR Iuliu Winkler.
Primarii au fost interesati de aspecte care tin de politica agricola comuna (PAC), respectiv de aplicarea noii politici reformate, dar si de aspecte care tin de zonele montane sau zonele defavorizate, de produsele traditionale, de formele asociative din agricultura, de cresterea calitatii produselor, de dezvoltarea fermelor familiale. Discutiile au vizat pe ansamblu fermele familiale, respectiv modul in care acest tip de ferma poate fi modernizat prin politica agricola comuna. Problemele primarilor au fost legate, in primul rand, de modul in care micii fermieri, cei care administreaza suprafete mai reduse, pot sa beneficieze de ajutor in urmatorii sapte ani prin intermediul politicii de dezvoltare regionala. O problema specifica judetului Covasna s-a referit la regimul de zona montana.
"Le-am explicat care sunt noile oportunitati din Programul de Dezvoltare Rurala, din noul regulament, le-am spus si care sunt lucrurile care tin de politica europeana si care sunt cele care trebuie decise la nivel national. Judetul Covasna are prin specificul lui foarte multe ferme de dimensiuni mici, ferme familiale mici de subzistenta sau care produc pentru piata. Primarii au fost interesati sa stie cum pot fi sustinute financiar fermele mici familiale care sa se dezvolte sa produca pentru piata, cum poate fi sustinuta asocierea fermierilor mici, cum pot fi sustinute sisteme de irigatii de dimensiuni mai mici pentru ferme familiale. Autoritatile locale in primul rand au un rol important in definirea, delimitarea zonelor defavorizate si in gestionarea unor programe specifice pentru astfel de zone", a declarat la finalul intalnirii comisarul Dacian Ciolos.
El a mentionat ca multe dintre comunele care au fost reprezentate la discutii fac parte si din grupul de actiune locala in cadru programului "Lider", si acolo au posibilitatea din nou de a finanta strategii de dezvoltare locala.
"La fel, autoritatile locale in general au un rol important atunci cand vorbim de comasare, cand vorbim de asocierea agricultorilor. Din acest motiv a fost important pentru primari sa stie de ce facilitati pot dispune ca sa-si stimuleze concetatenii sa se organizeze pentru partea de productie agricola", a adaugat comisarul european.
Importanta dialogului direct, respectiv a consultarii directe pentru toate partile implicate a fost subliniata de eurodeputatul Iuliu Winkler, care considera ca este foarte important sa fie cunoscute realitatile politicilor concepute in Parlamentul European, la comisii, si in general la Bruxelles, astfel incat cei din administratia publica locala sa poata gasi explicatii la problemele pe care le intampina de zi cu zi, dar sa afle si noutati despre perspectivele din urmatorii ani.
Eurodeputatul UDMR a atras atentia ca 2014 este un an de tranzitie la nivelul statelor membre, in conditiile in care nu sunt inca finalizate nici planurile nationale de dezvoltare agricola, si nici acordurile de parteneriat intre statele membre, guvernele acestora si Comisia Europeana.
"Este foarte importanta noua posibilitate pe care dl comisar Ciolos a prezentat-o - aceea de a constitui entitati de consultanta agricola privata la nivel judetean, care sa fie forme asociative ale celor interesati de a beneficia de consultanta agricola, dar care sa primeasca finantare din PAC, acest lucru insemnand ca poti sa aduci mai multi specialisti tineri, care stiu sa intocmeasca proiecte, sa vina cu idei noi si strategii integrate", a precizat Iuliu Winkler.
El a mai aratat ca primarii au aflat foarte multe noutati despre posibilitatile de a identifica produse care sa poata beneficia de indicatii geografice de origine, acestea existand in zona Covasna - Harghita.
Nu in ultimul rand, primarii din Covasna au primit asigurari ca, in masura in care va decide Ministerul Agriculturii, programul "Lider" poate continua, iar grupurile de actiune locale pot beneficia de finantari mult mai substantiale daca au proiecte intocmite in acest sens.
Iuliu Winkler considera ca o mare problema o reprezinta cea a birocratiei, aceasta fiind punctata si in cadrul discutiilor.
"Din 2010, dupa primele masuri care s-au conceput si apoi s-au aplicat de la Bruxelles impotriva crizei economice, cel putin in ceea ce priveste politica de coeziune, proiectele de dezvoltare regionala, s-a dat posiblitatea simplificarii birocratiei. Din pacate, la Bucuresti, indiferent de guvernele care s-au succedat in acesti ultimi cinci ani de zile, birocratia a crescut si ne confruntam acum cu totii - fermieri, intreprinzatori, oameni de afaceri dar si administratia publica locala, cu o birocratie sufocanta care ne ingreuneaza viata, care ne scade capacitatea administrativa si a carei sursa se afla din pacate nu la Bruxelles, ci pe malurile Dambovitei", a afirmat eurodeputatul UDMR.
Primarul municipiului Targu Secuiesc, Bokor Tibor, a calificat discutiile avute la Parlamentul European ca fiind extrem de interesante si un prilej de a afla, alaturi de colegii sai, de la comisarul european Ciolos de posibilitatile pe care le au comunitatile locale, fermierii din zona de a atrage fonduri europene in perioada 2014 - 2020.
"Am inteles de la dl comisar ca deciziile care au fost luate aici la Bruxelles sunt transmise catre Bucuresti, si guvernul, Ministerul Agriculturii in speta, trebuie sa ia decizii concrete cum se vor implementa aceste proiecte. Inca se lucreaza, nu s-au luat deciziile finale, se lucreaza in minister la elaborarea acestor strategii si speram ca la elaborarea acestora se vor lua masuri mult mai bune decat pana in 2014. Sa speram ca se va micsora birocratia. Acum, la elaborarea unui proiect sau la plata unei sume din proiect, trebuie sa semnezi 500 de pagini, sa le stampilezi, si asta se intampla numai in Romania", a afirmat primarul Bokor Tibor.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...