Problema dublului standard la alimente, discutata de ANPC cu oficiali europeni
Miercuri, 29 Noiembrie 2017
Miercuri, 29 Noiembrie 2017
Subiectul dublului standard la alimente ramane in actualitate. Bogdan Pandelica, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sustine ca, in decembrie, va avea loc o discutie la nivel inalt cu oficiali ai Uniunii Europene.
"Problema dublului standard la alimente este un subiect care va fi luat in discutie la high level, la nivelul Uniunii Europene, in data de 6 decembrie. Acolo vor fi participanti si din Romania la fiecare nivel inalt al autoritatilor si vom vedea care sunt pasii in perioada urmatoare pe care legislatia europeana ii va face. Au fost o serie de intalniri pe acest subiect, s-au extras cateva concluzii, iar una dintre acestea este armonizarea tipului de evaluare si control la nivelul laboratoarelor pentru a avea aceeasi metoda de evaluare a probelor. Un alt pas este posibila modificare a legislatiei privind produsele si producatorii care vin cu astfel de produse in tarile din Uniunea Europeana, dar si in cele din centrul si estul Uniunii Europene. Ar exista o modalitate prin care sa nu mai existe aceasta posibilitate de modificare a retetei si gustului", a subliniat seful ANPC.
Pandelica a precizat, totodata, ca autoritatea de control pentru protectia consumatorilor are in plan demararea unor teste pe cinci tipuri de produse, actiune ce se va intinde pe cel putin sase luni.
"Noi am luat in discutie sa facem pe o perioada de timp cate cinci teste pe produse din toate domeniile. Vorbim despre produse din lapte, din carne, conserve, fructe sau legume. Deci, produse care se regasesc in cosul zilnic de cumparaturi al romanilor. Testele sunt continue, se desfasoara pe o perioada de cel putin sase luni. Vom vedea daca va fi nevoie de mai mult timp. In paralel, va spuneam, vom merge la Comisia Europeana pentru discutii. In legatura cu aceste teste, s-a facut o proiectie si urmeaza in perioada decembrie, ianuarie, februarie etc. sa avem acest tip de analiza pe cate cinci tipuri de produse pentru a vedea daca produsul din vest corespunde cu cel din est. La prima evaluare, pe cele 29 de produse, a existat acordul autoritatilor din statele membre, fie ca vorbim despre Germania, Belgia sau Austria, pentru a permite celor care au facut aceste evaluari sa ia aceste produse din rafturi si sa le compare cu produsele similare", a afirmat presedintele ANPC.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...