Pro Agro se opune vaccinarii impotriva Bluetongue
Miercuri, 08 Aprilie 2015
Miercuri, 08 Aprilie 2015
Federatia Nationala Pro Agro, prin asociatiile afiliate de crescatori si comercianti de bovine si ovine din Romania, se opune programului de vaccinare impotriva bolii limbii albastre, potrivit unui comunicat al Federatiei transmis AGERPRES.
"Federatia Pro Agro prin asociatiile afiliate de crescatori si comercianti de bovine si ovine din Romania si-a sustinut pozitia contrara vaccinarii pentru febra catarala ovina pana in luna noiembrie a anului trecut cand a fost agreata, de comun acord vaccinarea voluntara. Mentionam ca demersurile actuale facute de ANSVSA fara acordul crescatorilor de rumegatoare si in special al rumegatoarelor de carne, sunt contrare principiilor circulatiei libere (PAC) a marfurilor", se mentioneaza in comunicat.
Reprezentantii Pro Agro sustin ca au solicitat printr-o adresa oficiala Convocarea Consiliului Consultativ al ANSVSA pentru rediscutarea problemei vaccinarii si a solutiilor propuse cu ocazia incetarii perioadei 'liber de germeni bluetongue' (aprilie 2015) pentru a nu ingradi si in anul 2015 comertul fermierilor cu statele din Orientul Mijlociu. "Nu s-a primit raspuns la adresa, iar conducerea ANSVSA face declaratii in presa fara a cunoaste punctul de vedere al fermierilor, fapt care a dus la acutizarea nemultumirilor acestora", se arata in comunicat.
Pro Agro precizeaza ca Iordania asteapta punctul de vedere al ANSVSA pentru demararea activitatilor comerciale si a solicitat in acest sens, testarea fiecarei ovine/bovine (costului unui test este de aproximativ 50 euro/cap animal), ca o conditie comerciala - cu un test care sa demonstreze vaccinarea - in eventualitatea in care se va demara un program de vaccinare contra febrei catarale ovine in Romania. De asemenea, un test care sa demonstreze ca animalul este sanatos costa 3 euro.
"Mai pe intelesul tuturor, pentru a exporta o ovina/bovina in Iordania, bugetul Romaniei va plati vaccinul si manopera de vaccinare, suma va fi apoi suportata de Comisia Europeana in procent posibil de 50%, iar fermierul va plati aproximativ 50 euro pentru a demonstra ca a vaccinat animalul, iar pretul unui miel la export variind intre 45 si 60 de euro!", se spune in comunicatul de presa.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...