Pro Agro se opune vaccinarii impotriva Bluetongue

Pro Agro se opune vaccinarii impotriva Bluetongue


Federatia Nationala Pro Agro, prin asociatiile afiliate de crescatori si comercianti de bovine si ovine din Romania, se opune programului de vaccinare impotriva bolii limbii albastre, potrivit unui comunicat al Federatiei transmis AGERPRES.

oaieproagro-bFederatia Nationala Pro Agro, prin asociatiile afiliate de crescatori si comercianti de bovine si ovine din Romania, se opune programului de vaccinare impotriva bolii limbii albastre, potrivit unui comunicat al Federatiei transmis AGERPRES.
"Federatia Pro Agro prin asociatiile afiliate de crescatori si comercianti de bovine si ovine din Romania si-a sustinut pozitia contrara vaccinarii pentru febra catarala ovina pana in luna noiembrie a anului trecut cand a fost agreata, de comun acord vaccinarea voluntara. Mentionam ca demersurile actuale facute de ANSVSA fara acordul crescatorilor de rumegatoare si in special al rumegatoarelor de carne, sunt contrare principiilor circulatiei libere (PAC) a marfurilor", se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii Pro Agro sustin ca au solicitat printr-o adresa oficiala Convocarea Consiliului Consultativ al ANSVSA pentru rediscutarea problemei vaccinarii si a solutiilor propuse cu ocazia incetarii perioadei 'liber de germeni bluetongue' (aprilie 2015) pentru a nu ingradi si in anul 2015 comertul fermierilor cu statele din Orientul Mijlociu. "Nu s-a primit raspuns la adresa, iar conducerea ANSVSA face declaratii in presa fara a cunoaste punctul de vedere al fermierilor, fapt care a dus la acutizarea nemultumirilor acestora", se arata in comunicat.

Pro Agro precizeaza ca Iordania asteapta punctul de vedere al ANSVSA pentru demararea activitatilor comerciale si a solicitat in acest sens, testarea fiecarei ovine/bovine (costului unui test este de aproximativ 50 euro/cap animal), ca o conditie comerciala - cu un test care sa demonstreze vaccinarea - in eventualitatea in care se va demara un program de vaccinare contra febrei catarale ovine in Romania. De asemenea, un test care sa demonstreze ca animalul este sanatos costa 3 euro.

"Mai pe intelesul tuturor, pentru a exporta o ovina/bovina in Iordania, bugetul Romaniei va plati vaccinul si manopera de vaccinare, suma va fi apoi suportata de Comisia Europeana in procent posibil de 50%, iar fermierul va plati aproximativ 50 euro pentru a demonstra ca a vaccinat animalul, iar pretul unui miel la export variind intre 45 si 60 de euro!", se spune in comunicatul de presa.

Pro Agro a anexat si pozitia federatiei comunicata atat catre Primul Ministru al Romaniei cat si catre Comisia Europeana si toate uniunile, federatiile partenere din Europa cu urmatoarele propuneri: neimplicarea bugetului national si al Comisie i Europene in cheltuirea a 10,2 milioane euro pentru un program de vaccinare care va decapita exportul de rumegatoare al Romaniei, verificarea/testarea serologica a animalelor la export pe cheltuiala exportatorului, vaccinarea voluntara a fermelor de vaci de lapte cu afisarea transparenta a acestora pe site-ul ANSVSA.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Baiculescu, a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca Romania poate controla si elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegatoare pe o perioada de trei ani. Acesta afirma ca in prezent se lucreaza la o strategie privind controlul si eradicarea acestei boli, in care vor fi identificate si prevazute toate resursele financiare necesare.

"Au fost deja facute demersurile catre Uniunea Europeana, care ne-a alocat aproximativ 10,2 milioane de euro, insa pentru cofinantarea programului de vaccinare impotriva virusului bolii 'Bluetongue' trebuie sa finalizam analiza ca sa vedem cat ne mai trebuie pentru a putea realiza vaccinarea", a mentionat Dumitru Baiculescu.



Poti fi interesat si de