Pro Agro cere stoparea importului de produse care pun in pericol sanatatea
Vineri, 01 Aprilie 2016
Vineri, 01 Aprilie 2016
Federatia Nationala Pro Agroc solicita autoritatilor abilitate ale statului stoparea importului de produse care pun in pericol sanatatea publica si cere controale sanitar veterinare reale la toate produsele agroalimentare si animalele vii din import.
Federatia Nationala Pro Agro sustine declaratiile ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, referitoare la calitatea indoielnica a unor produse venite din import si solicita autoritatilor abilitate ale statului stoparea importului de produse care pun in pericol sanatatea publica. Nu toate importurile sunt incorecte, dar o mare parte dintre acestea sunt aduse in tara cu preturi de dumping, ceea ce denota si o eventuala depasire a termenelor de valabilitate. Federatia Nationala Pro Agro solicita autoritatilor statutului sa efectueze controale sanitar veterinare reale la toate produsele agroalimentare si animalele vii provenite din comert intracomunitar si import din tari terte, pentru a ne asigura ca respecta aceleasi conditii sanitar veterinare pe care sunt obligati sa le respecte fermierii si produsele autohtone, afirma federatia, intr-un comunicat.
Conform PRO AGRO, in 2015, Romania a importat carne (bovina, porcina, ovina, pasare) in cantitate totala de 408.000 tone, ceea ce reprezinta 35,5% din consum si 45,6% din productia interna destinata pietei. Pretul mediu de import la carne total si preparate din carne a fost de 1.593 euro/tona, mult sub pretul de comercializare al acelorasi produse pe piata UE, ceea ce pune in discutie calitatea produselor importate.
Potrivit reprezentantilor federatiei, anul trecut, Romania a importat carne si preparate din carne de pasare, in principal din tari membre UE, in cantitate de 133.000 de tone, 85.000 de tone din total fiind importata la pretul de 900 - 910 euro/tona (4 lei/kg), mult sub pretul de vanzare al carnii de pasare in carcasa in UE, care a fost de 1.870 euro/tona. Din sesizarile fermierilor, exista situatii cand carnea de pasare din import congelata este decongelata si vanduta ca produs refrigerat, lucru nepermis de legislatia in vigoare.
De asemenea, Pro Agro mai semnaleaza ca s-au facut analize de laborator, iar rezultatele au aratat ca importurile de oua in coaja sunt mai vechi decat permite legislatia UE privind comercializarea oualor in coaja in vigoare.
Reprezentantii Pro Agro atrag atentia ca, in cazul in care autoritatile cu atributii de control, precum Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Directia Generala a Vamilor, dar si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin rolul de coordonator al ANSVSA, nu intervin, productia autohtona este in pericol sa dispara, iar fermierii sa falimenteze.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...