Pro Agro cere actualizarea urgenta a situatiei privind numarul de bovine

Pro Agro cere actualizarea urgenta a situatiei privind numarul de bovine


Membrii Federatiei Pro Agro solicita autoritatilor actualizarea cat mai urgenta a numarului de bovine, intrucat la ora actuala se subventioneaza un mare numar de fermieri fara ca acestia sa se mai califice.

“In contextul programelor de sustinere a vacii de carne si a vacii de lapte, schemele de ajutor de stat A.N.T. (Ajutorul National Tranzitoriu, n.r.) si S.C.Z. (Sprijin Cuplat in sectorul Zootehnic, n.r.), la cererea membrilor Federatiei Nationale Pro Agro cu activitati de crestere a bovinelor, consideram ca se impune ca situatia de facto referitoare la numarul de bovine sa fie actualizata cat mai urgent. In fapt, prin raportarea la cifrele istorice nu se reuseste altceva decat subventionarea unui mare numar de fermieri fara ca acestia sa se mai califice. Pentru a avea o dimensiune asupra ajutoarelor primite fara temei, facem mentiunea ca, in anul 2020, in programul A.N.T. 8 (carne) se afla in plata un numar de 22.000 de ferme, respectiv un numar aproximativ de 176.000 de capete bovine care nu mai indeplinesc conditiile. Este evident ca, in contextul pandemiei Covid-19, aceste sume ar putea fi folosite de o maniera mult mai echitabila, si nu sustinand ferme care nu mai sunt eligibile”, se mentioneaza intr-un comunicat al organizatiei.

 

In plus, reprezentantii Pro Agro sustin ca trebuie eliminate de la plata fermele care nu mai detin bovine si care, fizic, nu au posibilitatea de a produce lapte (51.304 de ferme), iar raportarea trebuie sa se faca la efectivul din 15 iunie 2020.

 

“Fermele care nu detin niciun animal nu mai pot fi eligibile pentru aceasta schema de Ajutor de stat. Bugetul total al A.N.T. 8 se va distribui astfel: cinci euro/cap A.N.T. 8 (pentru efectivul eligibil ramas), restul sumelor trebuie sa fie redirectionate pentru despagubiri Covid pe cap (schema vaca de carne & vaca de lapte). Fermele trebuie sa respecte urmatoarele conditii: sa detina minimum cinci capete, varsta minima a bovinelor sa fie de sase luni, bovinele sa fi stat sase luni pe exploatatia beneficiarului”, noteaza sursa citata.

 

La solicitarea Federatiei Pro Agro si a organizatiilor membre (Asociatia Aberdeen Angus Romania, Asociatia Crescatorilor de Vaci HolsteinRO si Federatia Nationala a Crescatorilor de Bovine din Romania), s-au alaturat si Asociatia Crescatorilor de Vaci Baltata Romaneasca tip Simmental, Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania si Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.



Poti fi interesat si de