Pro Agro: Legea privind protectia animalelor exportate in tari terte trebuie modificata

Pro Agro: Legea privind protectia animalelor exportate in tari terte trebuie modificata


Federatia Nationala Pro Agro considera ca Legea 150/2020 privind protectia animalelor destinate exportului in tari terte va trebui modificata si nu abrogata, in spiritul Regulamentelor europene privind bolile transmisibile ale animalelor.

"Federatia Nationala Pro Agro a primit in analiza si consultare un proiect de lege prin care se propune modificarea legislatiei nationale cu privire la exportul de animale vii si la conditiile in care transportul de animale vii ar urma sa se faca. Consideram aceasta propunere ca una strict emotionala, total neraportata la realitatea din domeniu si nici la legislatia europeana in vigoare care ar bloca o activitate unde Romania exceleaza. Romania este al 3-lea producator de ovine la nivelul UE, inregistrand un excedent pe aceasta categorie de produs care la momentul actual poate fi valorificat doar in relatii de export cu animale in tarile din zona araba", sustine presedintele Pro Agro, Ionel Arion.

 

Potrivit sursei citate, aproximativ 2 milioane de ovine (dintr-un total de 8 milioane) sunt valorificate anual in cadrul acestor relatii comerciale, iar adoptarea unor masuri restrictive de interzicere a exporturilor in conditiile in care nu au fost consemnate neconformitati flagrante, mortalitatea constatata la destinatie fiind in limitele uzuale, ar genera o amplificare a dezechilibrului de balanta comerciala.

 

"In consecinta noi consideram ca Legea 150/2020 privind protectia animalelor destinate exportului in tari terte va trebui modificata si nu abrogata, in spiritul Regulamentului 429/2016- Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor si de modificare si de abrogare a anumitor acte din domeniul sanatatii animalelor ("Legea privind sanatatea animala"), care are un capitol distinct pentru conditiile de autorizare a transportatorilor. Pe langa Regulament, trebuie avut in vedere si Manualul OIE pentru animale terestre, tinand cont de faptul ca acest Manual este legea pentru tarile terte, in care Romania exporta cu precadere. De asemenea, intr-o eventuala modificare legislativa, ar fi necesara luarea in considerare a Concluziilor Comisiei ANIT, de anchetare a conditiilor de bunastare in timpul transportului in Statele Membre, din ianuarie 2022", au transmis reprezentatii asociatiei.

 

In acest context, Federatia Nationala Pro Agro indeamna decidentul public "la precautie" cu privire la efectele economice prevazute unei astfel de modificari, dar si "la reflectie" asupra actelor normative in vigoare la nivel european, propunerile de modificare a legislatiei nationale fiind mult mai restrictive decat cele la nivel european.



Poti fi interesat si de