Primul draft al viitorului PNDR va fi trimis la Bruxelles in ianuarie
Vineri, 13 Decembrie 2013
Vineri, 13 Decembrie 2013
Primul draft al Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 va fi trimis la Bruxelles anul viitor in ianuarie sau februarie, conform calendarului negociat cu Comisia Europeana, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta privind noul PNDR. Acesta a subliniat ca toate statele Uniunii Europene sunt in usoara intarziere cu acest program din cauza aparitiei intarziate a regulamentelor europene. "In prezent se lucreaza la program si dincolo de strategie am inceput discutiile pe masuri. Avem o problema legata de faptul ca s-a aprobat tarziu reforma, iar regulamentele europene sunt intarziate si acesta este motivul pentru care toate statele europene sunt intr-o usoara intarziere. Programul nostru se transmite la Bruxelles in ianuarie sau februarie dupa care incepem sa il negociem cu Comisia. Toate statele au obligatia sa transmita informal primul draft al programului, practic nu este o obligativitate, dupa care incepem sa lucram pe el. Sunt state care deja si-au programat ca nu vor avea apeluri in 2014, in timp ce eu sper sa deschidem cel putin doua masuri chiar din prima parte a anului viitor", a spus Constantin.
Draftul initial a fost facut cu 12-13 masuri dar s-ar putea sa mai apara si altele, respectiv una pentru mici fermieri, pe care oficialii MADR nu ar fi dorit initial sa o introduca. "Fiecare tara decide in functie de specific ce masuri aplica. Decat sa punem putin pe fiecare masura noi avem nevoie de investitii in productie pentru ca partea de procesare s-a dezvoltat", a mai spus Constantin.
Potrivit strategiei de dezvoltare rurala a Romaniei, PNDR 2014-2020 contine masuri ce vizeaza dezvoltarea rurala in Romania, tinand seama atat de realitatile socio-economice ale tarii si implicit ale spatiului rural, cat si de Politica Agricola Comuna (PAC 2020).
Obiectivele programului se inscriu in liniile directoare ale Politicii Agricole Comune si urmaresc cresterea competitivitatii agriculturii, gestionarea durabila a resurselor naturale si schimbarile climatice, dezvoltarea rurala echilibrata, reducand decalajele economice si sociale dintre diverse zone ale tarii. PNDR 2014-2020 se va concentra pe un numar restrans de masuri care vor aborda nevoile identificate pe baza analizei sectoriale, socio-economice si de mediu, dar si a analizei SWOT pentru spatiul rural romanesc si vor reflecta directiile de actiune in dezvoltarea agriculturii din Romania.
Cresterea competitivitatii sectorului agricol reprezinta unul dintre obiectivele generale ale PNDR 2014-2020 in conditiile in care in sectorul agricol valoarea medie a productivitatii muncii in agricultura este de 4.328 euro/persoana fata de media europeana de 14.967 euro/persoana in anul 2012, in timp ce in sectorul forestier decalajul fata de media europeana este mai mic, inregistrand in 2012 o valoare 8.608 euro/persoana pentru Romania si 10.086 euro/persoana media europeana.
In vederea cresterii competitivitatii au fost propuse masuri de investitii necesare imbunatatirii performantelor economice si de mediu ale exploatatiilor agricole, investitii in active fizice - atat investitii noi, cat si modernizari in ferma, precum si sisteme de irigatii secundare la nivel de ferma, infrastructura de adaptare a agriculturii si silviculturii - drumuri de acces la exploatatii, instalatii/ infrastructuri de obtinere a energiei din resurse regenerabile, instalatiile de colectare, reciclare si tratament al apei, sprijin pentru infiintarea exploatatiilor de catre tinerii fermieri.
Al doilea obiectiv general al PNDR se refera la gestionarea durabila a resurselor naturale si combaterea schimbarilor climatice, in cadrul caruia actiunile de interventie vor fi directionate atat catre refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor legate de agricultura si silvicultura, cat si catre promovarea utilizarii eficiente a resurselor si sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon.
Cel de-al treilea obiectiv, al dezvoltarii teritoriale echilibrate, trebuie sa combata o realitate care arata un procent al populatiei la nivelul pragului de saracie de 40%, urmarind ca prioritati dezvoltarea economica in zonele rurale prin reducerea saraciei si promovarea incluziunii sociale.
Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru Romania dispune de o alocare financiara UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de 8,0156 miliarde de euro. La inceputul anului 2014, procesul de informare si de comunicare privind noul PNDR 2014-2020 va continua prin organizarea a 7 conferinte regionale si o conferinta nationala.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...