Primele audieri in scandalul carnii de cal in Franta

Primele audieri in scandalul carnii de cal in Franta


Doua prime persoane au fost audiate la Marseille (in sudul Frantei) in ancheta asupra traficului de carne de cal improprie consumului in aceasta tara, relateaza AFP. Cele doua persoane, a caror identitate nu a fost precizata, au fost audiate pentru 'uz de fals in forma continuata' si 'inselatorie', fiind cercetate in stare de libertate, dar sub control judiciar, a indicat parchetul, precizand ca alte doua persoane urmau sa fie audiate in cursul serii. Procurorul Annaick La Goff urmeaza sa audieze pe presupusul instigator al retelei cu baza la Narbonne (sud), pe patru veterinari care semnau certificate, uneori fara sa fi vazut macar animalele si pe un informatician suspectat ca ar fi falsificatorul retelei.

calDoua prime persoane au fost audiate la Marseille (in sudul Frantei) in ancheta asupra traficului de carne de cal improprie consumului in aceasta tara, relateaza AFP. Cele doua persoane, a caror identitate nu a fost precizata, au fost audiate pentru 'uz de fals in forma continuata' si 'inselatorie', fiind cercetate in stare de libertate, dar sub control judiciar, a indicat parchetul, precizand ca alte doua persoane urmau sa fie audiate in cursul serii. Procurorul Annaick La Goff urmeaza sa audieze pe presupusul instigator al retelei cu baza la Narbonne (sud), pe patru veterinari care semnau certificate, uneori fara sa fi vazut macar animalele si pe un informatician suspectat ca ar fi falsificatorul retelei.


Dintre cele 21 de persoane retinute luni in 11 departamente din sudul Frantei, 11 au fost repuse in libertate si urmeaza sa fie convocate din nou ulterior. Acest trafic, cu ramificatii europene (perchezitii au mai avut loc la Gerone, in Spania), vizeaza pentru moment 200 de cai vanduti desi erau improprii consumului. Procurorul din Marseille sustine ca aceste arestari constituie abia inceputul anchetei, frauda putand viza mult mai multe animale. Astfel, '50 de cai saptamanal, deci 200 lunar, tranziteaza prin abatorul din Narbonne, 50% fiind destinati consumului in Franta si 50% exportului', a precizat el.

Aceste animale, cumparate cu preturi mici, proveneau din centre ecvestre, de la particulari si de la laboratorul farmaceutic Sanofi. Animalele care servisera experimentelor trebuie totusi scoase din lantul alimentar, 'din prudenta', a precizat Ministerul Agriculturii. Cea mai mare parte dintre ele este supusa euthanasierii, fiind rare cazurile cand 'plasate' daca un certificat veterinar atesta ca sunt intrunite conditiile necesare. Ancheta judiciara a fost deschisa la inceputul lunii noiembrie 2013, ca urmare a unui denunt anonim, pentru 'inselatorie, fals si uz de fals, coruptie si asociere cu raufacatori', pentru fapte demarate in mai 2011. Filiera carnii de cal a fost afectata dur prin dezvaluirile, la inceputul anului 2013, potrivit carora o intreprindere din sudul Frantei, Spanghero, vindea carne de cal drept carne de vita. Carnea era folosita apoi la pregatirea a milioane de preparate culinare de catre companii importante, cu mare distributie. Scandalul european, declansat in februarie in Marea Britanie si Irlanda, a pus in evidenta anumite actiuni ale industriei agroalimentare si opacitatea circuitelor sale de aprovizionare.



Poti fi interesat si de