Prime pentru producatorii care comercializeaza produse agricole primare, pescaresti si de acvacultura

Prime pentru producatorii care comercializeaza produse agricole primare, pescaresti si de acvacultura


Camera Deputatilor a adoptat un proiect care prevede acordarea unei prime producatorilor agricoli care comercializeaza produse agricole primare, produse pescaresti si de acvacultura, aceasta prevedere aplicandu-se din 2021 pana la sfarsitul anului 2023.

S-au inregistrat 249 de voturi “pentru” si unul impotriva.

 

Potrivit proiectului, valoarea primei de comercializare reprezinta contravaloarea in lei a 200 euro/ tona/ 10.000 oua pentru produsele agricole primare, produsele pescaresti si de acvacultura, comercializate catre unitati de procesare si nu poate depasi 20.000 de euro anual de beneficiar, respectiv contravaloarea in lei a 100 euro/ tona/ 10.000 oua pentru produsele agricole primare, produsele pescaresti si de acvacultura, comercializate direct pentru consum, care nu poate depasi 10.000 de euro anual de beneficiar.

 

Se instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescaresti si de acvacultura, de catre producatorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali, dupa caz, prevede proiectul.

 

Beneficiaza de aceasta prevedere persoanele fizice si juridice, persoanele fizice autorizate/ intreprinderile familiale/ intreprinderile individuale din Romania care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

* detin in proprietate sau in arenda suprafete de teren agricol, luciu de apa sau constructii destinate productiei agricole pe teritoriul Romaniei

* poseda atestat de producator, sau documente de inregistrare, sau licenta de acvacultura, sau licenta de pescuit comercial, dupa caz, emise de autoritatile romane

* comercializeaza pe piata produsele agricole primare, produsele pescaresti si de acvacultura, din productia proprie

* fac dovada comercializarii produselor agricole primare pentru care poseda atestat de producator sau licenta de acvacultura, sau licenta de pescuit comercial, dupa caz.

 

Prima de comercializare se acorda la cerere, mai prevede proiectul. Producatorii pot solicita prima de comercializare fara a depasi limita capacitatilor proprii de productie.

 

Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2021 si se aplica pana la data de 31 decembrie 2023. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.Poti fi interesat si de